Brnabićeva na samitu u Pragu dočekana s buketom, bez delegacije Prištine FOTO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prisustvuje radnom ručku koji se u praškom zamku održava u okviru sastanka Višegradske grupe i premijera Zapadnog Balkana.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP/Petr David Josek
Tanjug/AP/Petr David Josek

Pored premijera Češke Andreja Babiša, koji je domaćin skupa, ručku prisustvuju i premijeri Mađarske Viktor Orban, Poljske Mateuš Moravjeci, Slovačke Peter Pelegrini, kao i premijeri Zapadnog Balkana, između ostalih, Albanije Edi Rama, Crne Gore Duško Marković, Severne Makedonije Zoran Zaev.

Brnabićeva je u praški dvorac stigla među prvima, a sa buketom cveća dočekao ju je njen češki kolega Babiš.

Delegacija Prištine nije prisutna, a premijer takozvanog Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj napisao je na Tviteru da je poslao pismo češkom premijeru u kojem mu je zahvalio na pozivu i poručio da nije u mogućnosti da prisustvuje samitu Višegradske grupe i Zapadnog Balkana.

On je takođe naveo da Češka i tzv. Kosovo imaju dobre bilateralne odnose i da će oni jačati u budućnosti.

Češki mediji još juče su preneli da delegacija tzv Kosova neće prisustvovati samitu jer je predsednik Češke Miloš Zeman tokom posete Beogradu najavio da će u svojoj zemlji pokrenuti pitanje mogućnosti povlačenja priznanja Kosova.

Danas se tim povodom oglasio i sam premijer Babiš koji je naveo da je spreman da debatuje sa predsednikom Zemanom i drugim rukovodiocima o eventualnom odustajanju Češke od priznavanja Kosova.

Za događaj je akreditovano više od 100 medija, a sastanak se odvija u praškom dvorcu, inače, radnom prostoru predsednika Zemana.

Za taj zamak važe posebne bezbednosne mere, a ceo komlpeks je turistička atrakcija, koja i danas nije zatvorena za zaintresovane posetioce.

Veliki broj njih okupio se u dvorištu zamka i sa velikim interesovanjem prati dolazak delegacija.

Brnabićeva je u Češkoj boravila u decembru 2018. godine, kada je imala bilateralnu posetu, a u međuvremenu su Češku posetili predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i nekoliko ministara.

Novi sastanak Višegradske grupe, ponovo u Pragu, biće održan već u oktobru ovog puta u organizaciji predsednika Zemana, uz učešće srpskog šefa države Aleksandra Vučića.

Taj sastanak će biti održan u zamku Lani kraj Praga.

Premijeri dva regiona, inače, danas razgovaraju o sastavu nove Evropske komisije, infrastrukturi, obrazovanju, finasijskoj stabilnosti i izazovima klimatskih promena.

Češka kao predsedavajuća Višegradske grupe kao jedan od prioriteta tokom svog mandata navela je promociju pridruživanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, a nedavno je na sastanku Odbora za evropske poslove država članica V4 zaključeno da su prepoznati napori Srbije u sprovođenju reformi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 122 idi na stranu