Palestinske rakete presrela je "Gvozdena kupola", a onda je usledio žestok napad

Jerusalim -- Izraelska vojska izvela rano jutros niz udara iz vazduha na pojas Gaze, nekoliko sati nakon što su sa te palestinske teritorije ispaljene dve rakete.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija, foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER
Ilustracija, foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

te rakete ispaljene su na južne izraelske gradove Aškelon i Ašdod, gde je premijer Izraela Benjamin Netnjahu držao izborne mitinge. Kako je navedeno, borbeni avioni su pogodili 15 meta širom pojasa Gaze

Pogođene mete uključuju više meta u vojnoj bazi gde se proizvodi oružje, više meta u kompleksu koji pripada pomorskim snagama i teroristički tunel koji pripada terorističkoj organizaciji Hamas, preneli su izraelski mediji.

Vojska je saopštila da smatra Hamas koji vlada Gazom odgovornim za raketnu vatru. Palestinski izvori izvestili su o žestokim udarima i eksplozijama u Beit Lahiji severno od Gaze Sitija i Deir el- Balahu u centralnom delu pojasa, kao i Kan Junisu na jugu.

Izveštaja o povredama nije bilo.

Udari su usledili nakon što se Netanjahu koji je i ministar odbrane sastao s vojnim komandantima i šefovima Mosada i bezbednosne službe Šin bet u sedištu vojske u Tel Avivu.

Netanjahu je sinoć odveden sa bine u Ašdodu kada su se oglasile sirene za raketnu uzbunu.

On je rekao okupljenim pristalicama da mirno odu pre nego što je on mirno sišao sa bine ali se vratio nekoliko minuta kasnije da nastavi govor.

Obe rakete presreo je odbrambeni sistem "Gvozdena kupola".

Izraelski analitičari su rekli kako se čini da su ekstremisti u Gazi namerno ciljali gradove na jugu znajući da Netanjahu i drugi poltičari tamo imaju mitinge. Netanjahuov miting je direktno prenošen na njegovom Fejsbuk nalogu.

U nedavnim raketnim napadima iz Gaze ciljana su okolna naselja, a veliki izraelski gradovi su meta samo tokom velike eskalacije napetosti i izazivaju žestok izraelski odgovor. Netanjahu je u subotu upozorio Hamas da će odgovoriti silovito na svaki pokušaj ranjavanja svojih gradjana i vojnika nakon dva dana nasilnih incidenta na granici Gaze.

strana 1 od 547 idi na stranu