Predati i sahranjeni posmrtni ostaci porodice Šutaković

Posmrtni ostaci članova porodice Šutaković, ubijenih 1999. godine na KiM, predati su porodici, a potom i sahranjeni u Andrijevici u Crnoj Gori.

Izvor: Tanjug
Podeli

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je Tanjugu da su posle 20 godina posmrtni ostaci juče predati porodici na prelazu Kula uz prisustvo predstavnika beogradske i prištinske delegacije i Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore.

Odalović ističe da je petočlana porodica - otac, majka i troje maloletne muške dece ubijena brutalno pre 20 godina i da obduacioni nalaz govori o egzekuciji, što je jedan od najstrašnijih zločina koji se desio na prostoru KiM.

Opelo je obavljeno u manastiru Đurđevi stupovi, a posmrtni ostaci sahranjeni su u Andrijevici u prisustvu porodice i prijatelja.

"Time je jedna teška i za porodicu i sve nas tragedija najzad okončana i proceduralni deo urađen na pravi i jedini mogući način i žao mi je što ovo nije urađeno i ranije", istakao je Odalović.

Posmrtni ostaci članova porodice Šutaković pronadeni su pre skoro godinu i po na lokaciji „Bunker“ na ulazu u Đakovicu, a njihov identitet je utvrden metodom analize DNK.

Odalović kaže da se nada da će i nadležni organi koji se bave ovakvim istragama imati dovoljno dokaza da pokrenu proces za ovaj zločin i da će počinioci biti procesuirani.

"Očekujem da će i nadležni organi privremenih kosovskih institucija pokrenuti proces za ovaj zločin i da će specijalizovano tužilaštvo koje se bavi zločinima počinjenim nad Srbima od 1998. do 2000. godine ovaj teški zločin uzeti kao prioriet za pokretanje procedura", rekao je Odalović.

Region

strana 1 od 174 idi na stranu