Dodik zadovoljan mogućim izborom Tročanjija za novog komesara za proširenje

Milorad Dodik izjavio je u sredu da je zadovoljan što bi Laslo Tročanji iz Mađarske trebalo da bude novi evropski komesar za susedstvo i proširenje.

Izvor: Beta

Sreda, 11.09.2019.

16:53

Dodik zadovoljan mogućim izborom Tročanjija za novog komesara za proširenje
EPA-EFE/ Stephanie Lecocq

Srpski član predsedništva BiH naveo je da Budimpešta ima bolji senzibilitet prema Balkanu od ostalih evropskih zemalja.

"Nemoguće je sada komentarisati personalna rešenja, ali treba očekivati da će novi sastav Evropske komisije biti suočen sa nizom unutrašnjih pitanja", kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim rečima, to se odnosi na migracije, Bregzit i ostala važna pitanja.

Govoreći o politici proširenja EU, Dodik je rekao da su političari bliski francuskom predsedniku Emanuelu Makronu protiv proširenja, dodavši da će to biti teško prevazići dok EU ne reši postojeće probleme.

"Dakle, ostaćemo u koordinaciji, a resursi i podrška za proširenje EU su značajni. U BiH moramo gledati kako ćemo reagovati na sve izazove, pa i populacione, čemu je značajno doprinela zapadna Evropa jer želi radnike, a suočava se sa socijalnim, obrazovnim i verskim problemima", naglasio je on.

Prema njegovim rečima, EU se orijentiše na zaustavljanje dolaska migranata sa Srednjeg i Dalekog istoka, a žele da im baza za radnu snagu budu zemlje koje teže ka EU.

Srpski član Predsedništva BiH ocenio je da je osnovno pitanje kako sarađivati sa EU u situaciji kada BiH nema formiranu novu vlast, dodavši da se raduje sastancima sa ljudima iz Evropske komisije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: