Dodik zadovoljan mogućim izborom Tročanjija za novog komesara za proširenje

Banjaluka -- Milorad Dodik izjavio je u sredu da je zadovoljan što bi Laslo Tročanji iz Mađarske trebalo da bude novi evropski komesar za susedstvo i proširenje.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/ Stephanie Lecocq
EPA-EFE/ Stephanie Lecocq

Srpski član predsedništva BiH naveo je da Budimpešta ima bolji senzibilitet prema Balkanu od ostalih evropskih zemalja.

"Nemoguće je sada komentarisati personalna rešenja, ali treba očekivati da će novi sastav Evropske komisije biti suočen sa nizom unutrašnjih pitanja", kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim rečima, to se odnosi na migracije, Bregzit i ostala važna pitanja.

Govoreći o politici proširenja EU, Dodik je rekao da su političari bliski francuskom predsedniku Emanuelu Makronu protiv proširenja, dodavši da će to biti teško prevazići dok EU ne reši postojeće probleme.

"Dakle, ostaćemo u koordinaciji, a resursi i podrška za proširenje EU su značajni. U BiH moramo gledati kako ćemo reagovati na sve izazove, pa i populacione, čemu je značajno doprinela zapadna Evropa jer želi radnike, a suočava se sa socijalnim, obrazovnim i verskim problemima", naglasio je on.

Prema njegovim rečima, EU se orijentiše na zaustavljanje dolaska migranata sa Srednjeg i Dalekog istoka, a žele da im baza za radnu snagu budu zemlje koje teže ka EU.

Srpski član Predsedništva BiH ocenio je da je osnovno pitanje kako sarađivati sa EU u situaciji kada BiH nema formiranu novu vlast, dodavši da se raduje sastancima sa ljudima iz Evropske komisije.

strana 1 od 192 idi na stranu