Skot poručio: Ugledajte se na Svetog Đorđa i ubijte zmaja VIDEO

SAD se raduju zajedničkom razvijanju odnosa Srbije i Amerike u narednim vekovima, rekao je američki ambasador u Srbiji Kajl Skot.

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.09.2019.

12:10

Skot poručio: Ugledajte se na Svetog Đorđa i ubijte zmaja VIDEO
Foto: Tanjug / Zoran Žestiæ

On je naglasio da ne smemo dozvoliti da raspad bivše Jugoslavije i era Slobodana MIloševića definišu srpsko-američke odnose.

Skot je na otvaranju konferencije "Srpsko - američki odnosi", koja se održava u Skupštini Srbije, podsetio na 140 godina duge diplomatske odnose Srbije i SAD i na razvoj tih odnosa od Kraljevine Srbije do današnjih dana. Naglasio je da zajednička priča Srbije i SAD ne počinje devedesetih godina, već da je to bio samo bolan period u odnosima.

"Od 2000. godine sarađivali smo na izgradnji vizije Srbije u zajednici svetskih naroda, pružili smo preko milijardu dolara pomoći za obnovu škola, puteva...", kazao je američki ambasador.

Naveo je i da, iako je dolazilo do radikalnih promena liderstva u Beogradu, prijateljske veze koje grade diplomatske odnose dve zemlje i dalje su jake.

"Dok ovde govorimo, pišemo novo poglavlje. Novi narativ je narativ nade, optimizma, prijateljstva, drugačiji scenario od onog koji možemo da vidimo na internetu i tabloidima, da je Srbija žrtva zapadnih zlikovaca", kazao je američki ambasador.

Istakao je da danas imamo priliku da ispravimo sliku srpsko-američkih odnosa koja zajedničkim stremljenjima može biti uspešna.

Navodeći da Sloveni slave Đurđevdan, Skot je metaforično kazao da je krajnje vreme da se ugledaju na Svetog Đorđa i ubiju zmaja.

"Brojni su primeri antagonizama koji utabavaju nove puteve odnosa između Francuske i Nemačke, SAD i Japana. Umesto da se u mržnji i zlobi ukorenimo, učaurimo, treba nešto bolje, jače i pozitivnije zajedno da gradimo", kazao je Skot.

Dodao je da je potrebno da se ide napred kako bi mladim i talentovanim ljudima na Balkanu omogućili da vide svetliju i bolju budućnost na Balkanu.

"Ako se iskoristi pomoć koju nude SAD i druge zemlje, Japan, Norveška, Švajcarska, koje su zainteresovane za razvoj ovog regiona, siguran sam da Srbija može mnogo", kazao je Skot.

Istakao je da trenutno stojimo na prekretnici, a da su SAD imenovale specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan koji će doprineti da region teži prosperitetu koji i zaslužuje.

Kako je naveo, američke kompanije investirale su kapital u Srbiju i danas zapošljavaju preko 20.000 srpskih građana i pružaju im osnovna primanja i platu.

Prema njegovim rečima, odnose dve zemlje definišu zajedničke vrednosti i muke, kao i podrška SAD naporima Srbije u Prvom svetskom ratu.

Govoreći o terorističkim napadima 11. septembra, Skot je rekao da su oni obeležili početak nove ere i borbe protiv zajedničkog neprijatelja. On je naveo i da Amerikanci i Srbi i dalje sarađuju u borbi protiv terorizma i unapređenju bezbednost za sve naše ljude.

"Nastojimo da radimo ka stabilnijem i prosperitetnijem svetu", rekao je Skot.

Dodao je da su Srbi i drugi balkanski narodi patili stotinama godinama i podsetio na migracije u 17. i 18. veku, povlačenje preko Albanije u Prvom svetskom ratu, Plavu grobnicu, okupaciju nacista, ustaške logore i stradanja u sukobima devedesetih godina.

Skot je, ipak, rekao da je jedno od sećanja koje ga najviše inspirišu i koje će poneti sa sobom pri odlasku iz naše zemlje humanost koju je naš narod pokazao u migracionoj krizi 2016. godine.

"Pokazali ste empatiju i težnju da pomognete onima u nevolji", rekao je Skot.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: