Palestinci odgovorili Netanjahuu

Aneksija dela Zapadne obale koju je obećao premijer Izraela Benjamin Netanjahu uništiće svaku šansu za mir, upozorila je visoka palestinska zvaničnica.

Izvor: B92

Utorak, 10.09.2019.

20:07

Palestinci odgovorili Netanjahuu
Foto: Tanjug/AP/Khalil Hamra

"To je nesumnjivo kršenje međunarodnog prava, flagrantna krađa zemlje, to je entičko čišćeje, ne samo uništavanje rešenja (po modelu) dve države, već svake šanse za mir", rekla je Hanan Ašravi, članica Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) za Frans pres.

Dolina Jordana na koju Netanjahu namerava da proširi suverenitet predstavlja 30 procenata Zapadne obale, palestinske teritorije koju je Izrael okupirao u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Izraelski premijer je obećao da će to područje anektirati "odmah" ako bude ponovo izabran, ponovivši takođe obećanje da će anektirati jevrejska naselja na Zapadnoj obali koja se smatraju nelegalnim po međunarodnom pravu. Hanan Ašravi je rekla da će se time Palestina izbrisati.

"Netanjahu teži desničarskim glasovima prodajući svojoj javnosti iluziju da može da drži pod okupacijom palestinsku zemlju zauvek", rekao je Hezem Kasem, portparol islamskog ekstremističkog Hamasa.

Naseljavanje okupirane Zapadne obale i anektiranog istočnog Jerusalima nastavljale su sve Vlade Izraela od 1967. godine, ali je ono ubrzano pod rukovodstvom Netanjahua i njegovog saveznika u Vašingtonu predsednika SAD Donalda Trampa.

Tamo danas živi više od 600.000 jevrejskih naseljenika i skoro tri miliona Palestinaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: