Šetnja podrške Paradi ponosa u Nišu

Šetnja podrške Paradi ponosa održana je u Nišu pod nazivom "Ne odričem se antifašizma".

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Marcbruxelle
Ilustracija: Depositphotos/ Marcbruxelle

Kejom pored Nišave, od spomenika Nadeždi Petrović do spomenika Šabanu Bajramoviću, prošetalo je dvadesetak LGBT aktivista i članova Odbora za ljudska prava Niš, a događaj su obezbeđivali brojni uniformisani i policajci u civilu.

Jovanka Todorović iz Organizacionog odbora Parade ponosa kazala je da su članovi odbora učestvovali u antifašističkoj šetnji jer su sloboda izražavanja i okupljanja i antifašizam "jako bliske" vrednosti.

"Došli smo da podržimo naše kolege iz Niša jer je antifašizam naša zajednička vrednost", rekla je Todorović agenciji Beta.

Ona je kazala da Organizacioni odbor Parade ponosa organizuje akcije u više gradova da bi izbegli "beogradizaciju".

"Najviše događaja koji su u vezi sa LGBT zajednicom dešava se u Beogradu, a imamo ljude u svim gradovima", istakla je Todorović.

Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava Niš rekao je agenciji Beta da je večerašnja akcija pokazala da svako ima pravo da na javnom prostoru izrazi svoj stav.

Đorđević je izjavio da je "sjajno" da je akcija "Ne odričem se antifašizma" organizovana na nišavskom keju, jer je opšte poznato šta se na tom mestu pre par meseci dogodilo.

On je dodao da su ljudi iz Organizacionog odbora Parade ponosa večeras poslali poruku da u Nišu nema mesta fašizmu.

Šetnja LGBT aktivista koji su nosili zastave i transparente na kojima je pisalo "Ne odričem se antifašizma" prošla je bez incidenata, ali nije bilo ni najave da će biti organizovana.

Na društvenim mrežama tokom čitavog dana bilo je samo par objava o antifašističkoj šetnji, ali nije pominjano učešće LGBT aktivista.

strana 1 od 134 idi na stranu