"Saradnja sa OEBS nije ustupak ni opoziciji ni međunarodnoj zajednici"

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da saradnja Srbije sa OEBS-om nije ustupak ni opoziciji ni međunarodnoj zajednici.

Izvor: Beta
Podeli
 FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC
FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Luksemburgu da Srbija sarađuje sa OEBS-om, odnosno njegovom Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) na poboljšanju izbornih uslova od 2017. i da to nije ustupak ni opoziciji ni međunarodnoj zajednici.

Brnabićeva je novinarima u Luksemburgu, gde je prisustvovala obeležavanju 75-godišnjice oslobođenja grada Luksemburga u Drugom svetskom ratu, rekla da država to radi u interesu građana, objavljeno je na sajtu srpske vlade. Ona je podsetila da se sastala sa Misijom ODIHR-a početkom avgusta i da su tom prilikom postignuti konkretni dogovori, između ostalog i to da vlada pošalje toj organizaciji Zakon o centralnom registru stanovništva, koji je već usvojen.

Poslali smo to već naredni dan, nismo još dobili komentare, a spremni smo i da izmenimo tekst, ukoliko imaju neke komentare koji su značajni, navela je premijerka.

Brnabićeva je objasnila da je dogovoreno i da se formira radna grupa, koju sada vodi potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Prema njenim rečima, postignut je dogovor i o tome da se nastave obuke s RIK-om i da se organizuje konferencija o ravnopravnosti polova u kontekstu izbora i izbornih lista.

Brnabićeva je odbacila spekulacije da pristanak na određene zahteve OEBS-a predstavlja nekakav ustupak opoziciji, i podsetila na to da je Zakon o centralnom registru usvojen na inicijativu vlade kako bi se, između ostalog, uredio birački spisak.

Ona je naglasila i da nisu tačne spekulacije da je Vlada nešto radila pod međunarodnim pritiskom, jer je počela saradnju sa ODIHR-om još 2017. godine, kada još nije bilo govora o izborima, navodi se na sajtu vlade Srbije.

strana 1 od 122 idi na stranu