Turske i američke trupe u prvoj zajedničkoj patroli po "slobodnoj zoni" FOTO

Turske i američke trupe su sprovele prvu zajedničku kopnenu patrolu, kao deo dogovora o "slobodnoj zoni" za koju se zalagala zvanična Ankara.

Izvor: B92

Nedelja, 08.09.2019.

23:24

Turske i američke trupe u prvoj zajedničkoj patroli po
Tanjug/AP Photo/Maya Alleruzzo

Turska se nada da će ta zona, bar 30 kilometara duboko u teritoriji Sirije, držati sirijske Kurde dalje od turske granice.

Turska sirijske Kurde, saveznike SAD u borbi protiv Islamske države, smatra pretnjom po sopstvenu bezbednost.
Tanjug/AP Photo/Maya Alleruzzo
Međutim, milicija sirijskih Kurda povukla se do sada samo 14 kilometra od turske granice, tako da ostaje da se vidi ko će faktički kontrolisati "slobodnu zonu".
Tanjug/AP Photo/Maya Alleruzzo
Tursko ministarstvo odbrane je potvrdilo da je obavljena zajednička kopnena patrola i saopštilo da su u njoj korišćene i letelice. Patrolu je vodilo američko oklopno vozilo u severoistočnoj Siriji.
Tanjug/AP Photo/Maya Alleruzzo
U inicijalnom sporazumu Vašingtona i Ankare o zoni, prošlog meseca, otklonjena je mogućnost turskog napada na Kurde ali se na detaljima sporazuma još radi u odvojenim razgovorima SAD sa Turskom i Sirijskim demokratskim snagama (organizacija Kurda) koje Ankara tretira kao terorističku grupu zbog njenih veza sa kurdskim organizacijama u Turskoj.
Tanjug/AP Photo/Maya Alleruzzo
U izjavi sirijskog ministarstva inostranih poslova ovaj potez SAD i Turske se ocenjuje "kao grubo kršenje međunarodnog prava i suvereniteta" Sirije. Rukovodstvo sirijskih Kurda u severoistočnoj Siriji je saopštilo da se složilo sa korišćenjem zajedničkih patrola kao dela dogovora SAD i Turske usmerenog na otklanjanje ratnih sukoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: