Zajedničke tursko-američke patrole u Siriji; Oglasio se Damask

Turske i američke snage sprovele su prvu zajedničku patrolu na severoistoku Sirije u okviru plana za uspostavljanje tzv zone bezbednosti u tom nemirnom regionu.

Izvor: B92

Nedelja, 08.09.2019.

13:33

Zajedničke tursko-američke patrole u Siriji; Oglasio se Damask
Ilustracija: Depositphotos/ Frankjunior

Nešto više od 10 turskih oklopnih vozila primećeno je u gradu Tal Abiad, nakon što su ušla u Siriju gde su se pridružia američkim vozilima, dok su ih nadletala najmanje dva helikoptera, prenosi AP.

Tursko ministarstvo odbrane potvrdilo je početak zajedničkih patrola sa SAD. Turska, koja je insistirala na uspostavljanju zone bezbednosti, nada se da će to držati sirijske Kurde dalje od njene granice.

Ankara sirijske Kurde smatra pretnjom, ali su oni saveznici SAD u borbi protvi Islamske države, navodi AP.

Damask je osudio zajedničke američko-turske patrole u pograničnom delu na severoistoku Sirije, nazivajući ih grubim kršenjem suverenita zemlje.

Sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da te patrole predstavljaju kršenje teritorijalnog integriteta Sirije, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: