Završena prva Parada ponosa u BiH: "Ruka pored ruke od Sarajeva do Banje Luke" FOTO/ VIDEO

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine danas se prvi put održala Parada ponosa. Procenjuje se da je ulicama Sarajeva šetalo više hiljada ljudi.

Izvor: B92, klix.ba

Nedelja, 08.09.2019.

11:39

Završena prva Parada ponosa u BiH:
Ilustracija: Depositphotos/ Marcbruxelle

Na paradu u Sarajevu doputovali su i aktivisti iz Srbije. Na kraju povorke ispred učesnika pojavio se Damir Imamović koji je uz gitaru izveo akustičnu verziju sevdalinke "Snijeg pade na behar na voće". "Neka ljubi ko god koga hoće", odjekivalo je Trgom Bosne i Hercegovine.

Kako prenosi Avaz.ba, 1.200 policajaca vodilo je računa o bezbednosti od Večne vatre do Trga Bosne i Hercegovine.

Učesnici su se opremili šarenim zastavicama, ali i transparentima.

Šetnja je krenula tačno u podne, a koloni su bile i mnogobrojne osobe iz javnog života, akademski radnici, političari iz BiH. Učesnici će šetati do zgrade Parlamenta na Trgu BiH gde je planirano da organizatori održe govor.

Član Organizacionog odbora prve Parade ponosa u BiH Branko Ćulibrk izjavio je da ne postoji institucionalna podrška pravima LGBTI osoba.

"Još nemamo zakon o istopolnom partnerstvu. Trans osobama nije omogućen pristup zdravstvu. Ova povorka treba da služi kao primer zaštite prava LGBTI osoba od strane institucija i nadamo se da neće ostati na ovome danas", rekao je Ćulibrk u obraćanju učesnicima Parade ponosa na Trgu BiH.

Prema njegovim rečima, pravo na slobodu izražavanja jedno od ljudskih prava koje je LGBTI osobama uskraćeno. "Bezbednost svakog pojedinca i pojedinke, naš fizički i emocionalni integritet pretpostavka su slobodnog društva. Osvajajući javni prostor osećamo odgovornost da govorimo o svim potlačenima u bh. društvu", poručio je Ćulibrk. Članica Organizacionog odbora Lejla Huremović istakla je da današnja Povorka ponosa "neće promeniti svet i da postoji puno osoba koji ni danas neće smeti reći svojima bližnjima ko su", dodavši da i takvim osobama ova povorka daje snagu da se može desiti promena.

"Ponos. Dragi ljudi, od srca vam hvala što ste danas tu sa nama, danas, više nego ikada do sad, mi, lezbejke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne osobe prestajemo biti nevidljive", kazala je Huremović.

U prvoj bh. Paradi ponosa učestvovalo je više od hiljadu ljudi, a među učesnicima su bili i američki, britanski i nemački ambasadori. Skup je obezbeđivalo više od hiljadu policajaca, koji su potpuno blokirao centar grada, odnosno rutu kojom se kretala povorka. Tokom skupa nije zabeležen nijedan incident. Neki od natpisa koji se mogu videti su: "Ruka pored ruke od Sarajeva do Banje Luke", "Pratim religiju ljubavi...", "I ulice su naše", "Ima zabranit fašizam", "Državu i Boga dalje od jajnika moga", "Zaštitimo izbjeglice", "Refugees welcome", "Homofobi i fašisti svih zemalja od******"...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: