Pompeo poručuje Iranu: To je neprihvatljivo

Majk Pompeo ocenio je da je "neprihvatljivo" novo odustajanje Irana od obaveza iz međunarodng sporazuma o ograničavanju nuklearnog programa Teherana.

Izvor: B92

Petak, 06.09.2019.

19:47

Pompeo poručuje Iranu: To je neprihvatljivo
EPA-EFE/JIM LO SCALZO

"Oni su upravo objavili da će nastaviti da šire istraživanja i razvoj svog sistema nuklearnog oružja. To je neprihvatljivo", rekao je šef diplomatije SAD u izjavi za lokalni radio tokom posete američkoj državi Kanzas.

Iran je u maju počeo postepeno da odustaje od obaveza preuzetih po nuklearnom sporazumu postignutom sa međunarodnim silama 2015. godine, kao odgovor na prošlogodišnje povlačenje Amerike iz tog sporazuma.

Cilj sporazuma je da se spreči Iran da razvije atomsku bombu, a zauzvrat što se pridržava propisanih mera da mu se povuče jedan broj međunarodnih sankcija.

Teheran je juče objavio da kreće u novu fazu smanjenja svjih obaveza, tako što skida svako ograničenja za istraživanja i razvoja u nuklearnoj oblasti. Iranske vlasti sutra će predstaviti detalje tih novih mera.

Pompeo je međutim dodao da je uveren da će moći da se nađe diplomatsko rešenje.

"Već mesecima predsednik (Donald) Tramp govori da je spreman da se sastane sa iranskim vođama bez preduslova", podsetio je on.

Pompeo je doda da su SAD vrlo jasne o tome kakav rezultat očekuju u slučaju da bude pregovora. On je ponovo osudio, kako je rekao, kampanje terora koje po njemu vodi Iran širom sveta, kao i iranski balistički program koji je takođe ocenio kao neprihvatljiv.

Francuska je posredovala nastojeći da izdejstvuje mogući susret između američkog predsednika Donalda Trampa i njegovog iranskog kolege Hasana Rohanija krajem septembra na margini generalne skupštine UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: