Merkel: Samo mirno

Potrebno je naći mirno rešenje za situaciju u Hongkongu, poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel u razgovoru sa kineskim premijerom Li Kećijangom.

Izvor: B92

Petak, 06.09.2019.

08:05

Merkel: Samo mirno
Tanjug/Roman Pilipey/Pool Photo via AP

Ona je dodala da trgovinski rat Kine i SAD utiče na ceo svet i izrazila nadu da će uskoro biti rešen.

"Nadamo se da će biti rešenja u trgovinskom sporu sa SAD pošto on utiče na sve u svetu", rekla je Merkel kineskom premijeru na početku dvodnevne posete Kini. Kancelarka je dodala da je Nemačka otvorena za kineske investicije i pozvala sve kineske kompanije da investiraju u njenoj zemlji.

Ona je, međutim, naglasila da Nemačka sprovodi provere investicija u određenim strateškim sektorima i ključnoj infrastrukturi.

Obraćajući se na zajedničkoj konferenciji za novinare u Pekingu sa Merkelovom, Li je rekao da Kina želi da spreči nemire u Hongkongu, u kojem se već nekoliko nedelja održavaju protesti.

Li je dodao da se Kina nada da će Nemačka prihvatiti još kineskih kompanija i oslabiti pravila za izvoz za određene robe. On je na poslovnom forumu u Pekingu poručio da će Kina dodatno otvoriti svoju ekonomiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: