Apel ombudsmana BiH pred Paradu: Zaštitimo LGBT

Povodom prve Paradu ponosa u Sarajevu, ombudsmani BiH apelovali su na toleranciju i poštovanje prava pripadnika LGBT populacije na bezbedno javno okupljanje.

Izvor: B92

Petak, 06.09.2019.

17:03

Apel ombudsmana BiH pred Paradu: Zaštitimo LGBT
Ilustracija: EPA/JJ GUILLEN

"Institucije vlasti imaju proaktivnu obavezu da unaprede prava pripadnika ove populacije i da ih zaštite od govora mržnje, uvreda, nasilja kao i bilo kog oblika diskriminacije", poručili su ombudsmani BiH Nives Jukić, dr Ljubinko Mitrović i dr Jasminka Džumhur, piše Srpskainfo.

Ombudsmeni su podsetili na obavezu organa vlasti da neprekidno rade na zaštiti prava manjinskih grupa.

"Sva ljudska prava, uključujući slobodu govora i izražavanja, slobodu okupljanja, prava na privatnost i porodični život, treba da budu jednako dostupna svima, uključujući i LGBT populaciju, bez diskriminacije. Način na koji jedno društvo tretira LGBT osobe oslikava način na koji se društvo odnosi prema svemu što je različito, a upravo u različitostima se ogleda bogatstvo i progresivnost jednog društva", navodi se u saopštenju institucije Ombudsmana BiH povodom Parade ponosa koja će biti održana u nedelju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: