Senatori: Morate nešto dati i nešto dobiti; Vučić: Obe strane da izgube, da bi dobile VIDEO

Beograd -- Nakon razgovora, predsednik Srbije i američki senatori obratili se javnosti. Zaključak: Beogradu i Prištini potreban je kompromis.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/Predsedništvo Srbije
Tanjug/Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, posle razgovora sa senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem, da i jedna i druga strana podjednako treba da izgube da bi obe strane pojednako dobile. "To je jedini način kako dogovor može da se postigne", istakao je Vučić.

On je novinarima posle sastanka preneo da je američkim senatorima izneo nedvosmislen stav da Srbija očekuje ukidanje takse i želi postizanje kompromisnog dogovora, ali i da taj dogovor ne može da bude ispunjenje ciljeva jedne strane, a da srpska strana ne dobije ništa.

"To bi trebalo da bude dogovor u kojem bi i jedna i druga strana podjednako izgubile da bi obe strane podjednako dobile", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.
Vučić je rekao da je Beograd spreman na svaki razgovor, jer je on lekovit i dodao da bi poboljšanje odnosa između Srba i Albanaca i uspostavljanje trajnog mira bilo od ogromne koristi za Srbe i Albance, kao i sve narode koji žive u regionu.

On je zahvalio senatorima na trudu da se pronađe rešenje za nastavak dijaloga. Vučić je rekao i da je interes Srbije intenzifikovanje političkog dijaloga na visokom nivou i da je potrebno da odnosi dve zemlje budu partnerski.

On je rekao da je zahvalan sentaroima na poseti i angažovanju u regionu i želji da se očuva stabilnost i postigne dugotrajni mir. "Uveren sam da je želja za unapređenjem odnosa Srbije i SAD obostrana", rekao je Vučić i dodao da je bilo reči i o ekonomskoj saradnji od koje će građani da imaju veliku korist.

Tanjug/Predsedništvo Srbije
Tanjug/Predsedništvo Srbije

I američki senator Ron Džonson rekao je da i Beograd i Priština u postizanju sporazuma moraju nešto dati i nešto dobiti.

"SAD je prijatelj srpskog naroda i želimo da učinimo sve što možemo da podržimo dijalog i oba naroda u njihovim pregovorima, u kojima se mora nešto dati i nešto dobiti. Verovatno sporazum neće biti zadovoljavajući ni za jednu stranu, ali kad dogovor bude postignut, potencijal i benefit obe nacije biće mnogo bolji", rekao je Džonson na konferenciji za novinare.

Džonson je rekao da je sa senatorom Krisom Marfijem došao u region da bi pokazao američku podršku srpskom narodu, narodu na Kosovu i u regionu. "Želimo da vidimo ove nacije i ovaj region da uspeju. Shvatamo da svaka osoba želi to, da opdižu porodice u mir, stabilnosti", rekao je Džonson.

Nesalasnosti između Srbije i Kosova, rekao je, moraju da budu rešena da bi obe nacije išle napred. "Od najboljeg je interesa obe nacije da se postigne dogovor kako bi mogle da se koncentrišu na popravljanje bezbednosti, sigurnosti i prosperiteta", rekao je Džonson.

On je rekao da se Srbija kreće narped i da SAD to ceni i želi to da ohrabri.

strana 1 od 122 idi na stranu