Nova italijanska vlada položila zakletvu; Evropska Komisija: "Vlada na proevropskom kursu"

Druga vlada novog premijera Italije Đuzepea Kontea, savez između Pokreta Pet zvezdica i Demokratske partije položila je zakletvu.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.09.2019.

11:17

Nova italijanska vlada položila zakletvu; Evropska Komisija:
Ilustracija: Depositphotos/AnnaNepaBO

Među najvećim izazovima nove vlade biće imigracija i budžet.

Kao ministarka unutrašnjih poslova Lučiana Lamorgeze biće zadužena za promenu oštre politike protiv migranata svog prethodnika, vođa partije antimigrantske Evroskeptičke lige Matea Salvinija.

Ali kao bivši milanski prefekt, ona je stručna u stvaranju inkluzivnije migrantske politike od Salvinija, koji je zabranio spasilačkim brodovima nevladinih agencija da pristaju u italijanske luke i oduzeo azilantima osnovna prava.

Kao ministar ekonomije, Roberto Gvaltieri moraće da oblikuje budžet za 2020. da bi sprečio povećanja PDV u iznosu od 23 milijardi evra, smanji porez i uvede minimalnu platu, držeći Evropsku komisiju po strani.

Sa prosečnom starošću od 47 godina, ovo je najmlađa vlada u istoriji Italije.

U njoj trećinu ministara čine žene, sedam od njih 21.

Timermans: Nova vlada Italije jasno na proevropskoj liniji

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans izjavio je da je dobro što je nova italijanska vlada na potpunom proevropskom kursu, i dodao da je spreman na saradnju sa njom.

"Mislim da je dobro što je nova italijanska vlada jasno angažovana na proevropskoj liniji za iznalaženje zajedničkih rešenja sa ostatkom Unije", rekao je Timermans, prenosi italijanska ANSA.

"Spreman sam da radim sa novom italijanskom vladom", dodao je on, obraćajući se novinarima u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: