Nakon dogovora SAD i talibana druga eksolozija u Kabulu: Troje mrtvih, na desetine ranjenih

Najmanje tri osobe su poginule, a 30 je ranjeno u eksploziji automobila-bombe u Kabulu, u blizini oblasti gde su smeštene strane ambasade i zgrade vlade.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 05.09.2019.

08:20

Nakon dogovora SAD i talibana druga eksolozija u Kabulu: Troje mrtvih, na desetine ranjenih
Foto: Tanjug/ AP Photo/Rahmat Gul

Odgovornost za napad preuzeli su talibani.

Portparol talibana Zabihula Mudžahid je rekao da je meta napada bio konvoj stranih snaga u centru Kabula, tvrdeći da su tri vozila uništena, kao i da je 12 stranih i osam članova avganistanskih snaga bezbednosti poginulo.

Avganistanska vlada, međutim, odbacuje tvrdnje talibana.

"Trenutno možemo da kažemo da niko od stranaca nije poginuo u napadu", preneo je Rojters.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Nasrat Rahimi je rekao da je automobil-bomba eksplodirala na glavnom putu i da je uništeno najmanje 12 vozila. Od jačine eksplozije zatresla su se vrata i prozori na objektima, a veliki oblak dima nadvio se nad tim delom grada.

Ovo je druga eksplozija koja je potresla prestonicu Avganistana. U ponedeljak je, u samoubilačkom napadu talibana u Kabulu, ubijeno 16 osoba.

Meta tog napada bila je oblast u kojoj je smešteno nekoliko međunarodnih organizacija i gde žive stranci.

Ovi napadi ponovo pokreću pitanje u Kabulu i Vašingtonu o tome koliko su talibani iskreni u tome da žele postizanje mira posle skoro 18 godina sukoba, navodi AP.
Avganistanska vlada je izrazila ozbiljne sumnje u vezi sa dogovorom SAD i talibana, a za koji američki izaslanik Zalmaj Halilzad kaže da je samo potrebno odobrenje predsednika Donalda Trampa da bude "zapečaćen".

Halilzad je nedavno u Kabulu rekao da će, prema nacrtu sporazuma koji je usaglašen sa talibanima, prvih 5.000 američkih vojnika napustiti Avganistan u roku od pet meseci.

On je avganistanskog predsednika Ašrafa Ganija upoznao sa ovim sporazumom i sa njim se dva puta sastao od kako je u nedelju uveče doputovao u Kabul iz Katara, gde je okončana deveta runda razgovora izmedju SAD i talibana.

"U principu smo postigli sporazum sa talibanima, ali sve dok se američki predsednik ne složi, to nije konačno", rekao je Halilzad lokalnoj tv stanici Tolo.

Prema dogovoru, prvih 5.000 američkih vojnika će se povući u roku od 135 dana iz pet baza u Avganistanu, gde je trenutno rasporedjeno izmedju 14.000 i 15.000 vojnika iz SAD.

Samo nekoliko časova nakon sastanka američkog izaslanika i Ganija, u Kabulu je odjeknula eksplozija u kojoj je poginulo 16, a ranjeno 119 osoba.
Odgovornost i za ovaj napad su preuzeli talibani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: