Specijalna tužiteljka pismom iz zatvora aktivirala ostavku?

Specijalna tužiteljka Katica Janeva iz zatvora je poslala pismo Savetu državnih tužilaca Severne Makedonije da je aktivirala ostavku, javljaju makedonski mediji

Izvor: Beta

Četvrtak, 05.09.2019.

23:09

Specijalna tužiteljka pismom iz zatvora aktivirala ostavku?
EPA/GEORGI LICOVSKI

Još uvek nema zvanične potvrde te informacije.

Prema Televiziji Telma, ni u Savetu državnih tužilaca, ni u Specijalnom tužilaštvu nisu dobili pismo od Janeve o aktiviranju ostavke koju je podnela 15. jula, a iz Krivičnog suda "Skoplje" niti su potvrdili niti dematovali da su dobili takvo pismo specijalne tužiteljke.

Predsednik Saveta državnih tužilaca Aco Kolev rekao je da do kraja radnog dana, u 15.30, nije dobijen nikakav dopis od specijalne tužiteljke Janeve, ali da je moguće da stigne u toku sutrašnjeg dana.

"Do kraja radnog vremena nije stiglo. U Savetu ćemo ga, ukoliko stigne, odmah razmotriti i odlučiti kako ćemo postupiti", rekao je Kolev za agenciju MIA.

Taj savet je 29. avgusta započeo postupak za razrešenje Janeve, koja je uhapšena zbog afere Reket, a danas je nadležni parlamentarni odbor predložio da poslanici na plenarnoj sednici razreše specijalnu tužiteljku "zbog nezakonitog i nasavesnog rada".

Janeva je 15. jula podnela ostavku istog dana kad je prvoosumnjičeni u slučaju Reket Bojan Jovanovski uhapšen na granici sa Grčkom, a njeno aktiviranje je uslovila postizanjem dogovora poltičkih stranaka oko novog zakona o javnom tužilaštvu kojim se reguliše nastavak rada Specijalnog tužilaštva i izborom njenog naslednika.

Janeva je pre dva dana iz pritvora u istražnom zatvoru "Skoplje", gde se nalazi kao osumnjičena u aferi Reket, Specijalnom tužilaštvu, koje vodi, poslala pismo da sve slučajeve preda državnom tužilaštvu, a očekuje se da do sutra tužilac Ljubomir Jovevski odluči da li će ih preuzeti.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i njegova stranka SDSM smatraju da je sasvim u redu da Janeva preda slučajeve državnom tužilaštvu, dok iz opzicione VMRO DPMNE ocenjuju da je to pismo "skandal" i da "govori o povezanosti vlasti i Specijalnog tužilaštva".

Pregovori dve najveće partije SDSM i VMRO DPMNE o novom zakon o državnom tužilaštvu traju mesecima i, iako obe strane najavljuju mogućnost da bude postignut dogovor, stavovi oko najvažnijih pitanja su u direktnoj suprotnosti.

Dok SDSM insistira da Specijalno tužilaštvo pređe u okvir državnog i nastavi sve istrage i sudske postupke, pa i one pokrenute nakon formalnog zakonskog roka, opoziciona VMRO DPMNE, čiji su brojni bivši, ali i sadašnji funkcioneri osumnjičeni ili optuženi, želi da se ti slučajevi stopiraju i da se tužioci Specijanog tužilaštva vrate na prethodna radna mesta.

Donošenje novog zakona o javnom tužilaštvu, kojim se reguliše nastavljanje rada Specijalnog tužilaštva koje je formirano poltičkim dogovorom o rešavanju krize krajem 2015, jedan je od uslova da Severna Makedonija u oktobru dobije datum za početak pregovora sa EU.

Odbor Sobranja predložio razrešenje specijalne tužiteljke

Odbor parlamenta Severne Makedonije za izbor i imenovanja danas je jednoglasno i bez diskusije, iza zatvorenih vrata, usvojio predlog za razrešenje specijalne tužiteljke Katice Janeve, osumnjičene u krivičnoj istrazi afere "Reket".

To je nakon sednice saopštio predsednik Odbora Ilija Dimovski, poslanik opozicione VMRO-DPMNE, koji je i sam optužen u jednom od slučajeva Specijanog tužilaštva za prisluškovane razgovore koje je vodila Janeva.

Odluka na sednici Odbora da Sobranju predloži razrešenje Janeve doneta je na osnovu izveštaja Saveza državnih tužilaca u kojem se predlaže da specijana tužitelkja bude razrešena "zbog nestručnog i nesavesnog rada".

Taj zaključak Odbor će dostaviti predsedniku Sobranja Severne Makedonije Talatu Džaferiju koji treba da zakaže plenarnu sednicu o razrešenju specijane tužiteljke Katice Janeve.

Parlament takvu odluku donosi dvotrećinskom većinom, uz "badinterovo glasanje" (dvotrećinska većina poslanika manjina), a na kraju odluku vraća na potvrđivanje Savetu tužilaca koji je postupak za razrešenje Janeve pokrenuo 29. avgusta.

Pored specijalne tužiteljke Janeve u istrazi slučaja "Reket" za iznudu 1,5 miliona evra od Kamčeva da bi dobio bolji tretman u istrazi slučaja "Imperija" osumnjičeni su i čelnik kablovske televizije 1TV Bojan Jovanovski, poznat pod estradnim imenom "Boki 13" i skopski privrednik Zoran Milevski.

Predistražni postupak u tom slučaju se vodi od početka maja, a istražni postupak od 15. jula, kada su uhapšeni Jovanovski i Milevski, dok je Janeva u pritvoru od 21. avgusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: