"Istina, Srbi u Hrvatskoj kao Jevreji u nacističkoj Nemačkoj, ali bolje da je to rekla Kolinda"

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" ocenio da je istinita izjava da su Srbi u Hrvatskoj danas kao Jevreji u nacističkoj Nemačkoj.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 05.09.2019.

12:59

Screenshot/B92

Ipak, direktor "Veritasa" dodaje da bi voleo da ju je izrekla hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, umesto kandidatkinje na predsedničkim izborima Katarine Peović.

Štrbac je za agenciju Srna rekao da je ono što govori Kitarovićeva i ostali zvaničnici Hrvatske o položaju Srba u toj zemlji laž i ocenio da je predsednica Hrvatske "pobrkala lončiće" i kada je rekla da je zemlju od fašizma u Drugom svetskom ratu branilo pola miliona antifašista, prenosi RTRS.

"Ona je u stvari mislila na pola miliona 'branitelja' koji su devedesetih 'odbranili' Hrvatsku tako što su je oslobodili od Srba", smatra Štrbac.

Kako je objasnio, do tog zaključka je došao nakon razgovora sa istoričarima i iscrpne analize hrvatskih izvora, posebno hrvatske "Vikipedije" iz koje je jasno da kada se saberu svi Hrvati - učesnici Drugog svetskog rata - i ustaše i "domobrani" i partizani da ih nije bilo ni pola miliona.

"S druge strane, prema zvaničnom državnom registru u ratu devedesetih je učestvovalo oko pola miliona 'branitelja' ", rekao je Štrbac.

On je naglasio da Hrvati manipulišu svojim domoljubljem i da kao monetu za dobijanje glasova koriste napade na Srbe.

"Tako potencijalni kandidat za predsednika Hrvatske, pevač Miroslav Škoro, glasno traži da se ukine SDSS zbog izjava njenog predsednika Milorada Pupovca da Hrvatska postaje faktor nestabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije jer promoviše nesnošljivost prema drugim narodima, pokušava da rehabilituje ustaštvo u čemu važnu ulogu imaju pojedini pripadnici katoličke crkve", zaključio je Štrbac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: