Danica Grujičić: Uslovi na Institutu za onkologiju neprihvatljivi, aparati "škljocaju"

Beograd -- Direktorka Instituta za onkologiju kaže da je čekanje na zračenje u institutu kraće, a broj pacijenata koji dobijaju neophodnu terapiju je povećan.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Screenshot/Prva TV
Foto: Screenshot/Prva TV

Doktorka Danica Grujičić dodaje i da će ove i sledeće godine biti nabavljena još četiri aparata za zračenje.

Dr Grujičić, međutim, ističe da su uslovi rada na Institutu neprihvatljivi i da je neophodna nova zgrada, koja će moći da primi sve pacijente i gde niko neće morati da čeka na terapiju.

Ona za RTS kaže da su hirurzi sada na Institutu organizovani tako da maligni bolesnici ne moraju da čekaju na lečenje više od nedelju dana, ističući da je to velika stvar.

Ističe ipak da, kad je reč o radioterapiji, mora da se čeka duže, iako se radi u tri smene, budući da tri aparata u Sremskoj Kamenici ne rade, te Institut prihvata i pacijente iz Vojvodine.

"Dnevno ozračimo oko 400 pacijenata, to je ogroman broj", istakla je doktorka.

Ističe da su uslovi u kojima se radi apsolutno neprihvatljivi za 21. vek i za lečenje pacijenata na Institutu za onkologiju i radiologiju.

"Na hemioterapiji po 16 pacijenata leži u sobi, a to su ljudi sa poremećenom imunološkom odbranom i jedan se zakašlje, svi su bolesni", objasnila je Grujičićeva.

Na pitanje koliko se sada čeka na zračenje, Grujičićeva kaže da kada radi svih osam aparata da mogu da zrače više od 400 pacijenata.

"Čim krenu ovi stari aparati da nešto škljocaju, pojavi se na listi čekanja 10 do 20 novih pacijenata. Mi moramo naći način da se reorganizuje radioterpijska služba u Srbiji, od Subotice do Prizrena i da se u sekundarnim centrima instaliraju aparati uz adekvatnu edukaciju kadrova", naglasila je Grujičićeva.

Naglasila je da će biti lakše kada se završi rekonstrukcija centra u Sremskoj Kamenici, jer će pacijenti iz Vojvodine ići tamo na zračenje.

"Ono što je budućnost u radioterapiji je radiohirurgija. Mi moramo od Instituta za onkologiju u Beogradu da napravimo jedan radiohirurški centar, jer to je budućnost i to je maksimalno precizno, to je nekada i zračenje koje menja hirigiju", objasnila je Grujičićeva.

Navela je da su Institutu za onkologiju potrebni i psiholozi, jer pacijenti traže podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 134 idi na stranu