Mediji: Balkan čeka vrela jesen. Strane ambasade u strahu od mogućeg scenarija na Kosovu

Hrvatski Jutarnji list na svom portalu analizirao je političku scenu Beograda i Prištine, navodeći da se može očekivati "užarena politička jesen".

Izvor: B92

Četvrtak, 05.09.2019.

11:13

Mediji: Balkan čeka vrela jesen. Strane ambasade u strahu od mogućeg scenarija na Kosovu
Foto: Depositphotos/borkus

Taj list podseća da se za nekih mesec dana na Kosovu očekuju prevremeni parlamentarni izbori, dok je srpski predsednik Aleksandar Vučić najavio rekonstrukciju vlade, dok mediji nagađaju i o mogućim novim izborima.

Jutarnji.hr ocenjuje da je na Kosovu prilično napeta situacija. Na čelnu poziciju među favoritima za novog premijera izbio je "kontroverzni i neukrotivi Aljbin Kurti", čelnik radikalne stranke Samoopredeljenje.

Takođe, očekuje se da kosovski izbori iznedre vladu koja će biti spremna na novu rundu pregovora sa Srbijom, zato što je i Briselu već dosta natezanja između Beograda i Prištine.

Hrvatski list, međutim, ocenjuje da bi ishod oktobarskih izbora mogao, kako sada stvari stoje, doneti situaciju koja može zakomplikovati odnose, odnosno radikalizovati stvari.

Trenutno, nastavlja se u Jutarnjem, albanske stranke na Kosovu su u fazi stvaranja koalicija, jer je jasno da niko neće imati snage vladati sam. Svi odbacuju mogućnost saradnje s Demokratskom strankom Kosova Hašima Tačija i sada već bivšeg šefa parlamenta Kadrija Veseljija.

Napeto se iščekuje ishod pregovora Aljbina Kurtija i Demokratske lige Kosova Ise Mustafe, a zapelo je kod toga ko bi bio premijer od njih dvojice. A obojica žele tu ulogu, jer njihova koalicija ima realne šanse da pobedi.

Kurti je svakako jači u tom savezu, ali on baš nikome na odgovara. "Ambasade u Prištini su u užasu od takvog raspleta, jer on je sigurno jedan od retkih kosovskih političara koji nije podložan tolikom uticaju međunarodnih faktora i nije pod kontrolom. On je ekstremista", navodi hrvatski list.

Ali Kurtiju za vrat diše bivši, i po mnogima sledeći, premijer Ramuš Haradinaj i njegova Alijansa za budućnost, koja je u koaliciji s Kurtijevim "otpadnicima", okupljenima oko njegovog bivšeg pomoćnika i gradonačelnika Prištine Špenda Ahmetija i njegove Socijaldemokratske stranke.

Ako Kurti bude pobednik i u prilici da zasedne na čelo Kosova, moguć je scenario da dva velika konkurenta Haradinaj i Tači opet sklope brak iz nužde.

Ali, kako još navodi Jutarnji, "ne razbijaju glavu samo Albanci. I među Srbima vri" jer su i oni podeljeni u nekoliko kolona, od kojih prednjače dve. Ona koja je uz Srpsku listu i ona koja nije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: