Državljani Srbije bez vize mogu u 71 državu

Državljani Srbije bez viza mogu da borave u 71 državi, dok nosioci diplomatskih i službenih pasoša bez vize mogu da uđu i borave u 93 države.

Izvor: Beta

Sreda, 04.09.2019.

11:08

Državljani Srbije bez vize mogu u 71 državu
Ilustracija: Deposit photos/librakv

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izrazio nadu da će se ovaj broj povećavati.

Skupština Srbije počela je danas na zahtev 156 narodnih poslanika vanrednu sednicu na kojoj će se razmatralo ukidanje viza za nekoliko zemalja.

Poslanici su razmatrati Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Paragvaja o ukidanju viza za nosioce diplomatskih, zvaničnih i službenih pasoša, kao i Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Republike Mjanmarske Unije o ukidanju viza na diplomatske i službene pasoše.

Razmatralo se i o Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Surinama o oslobađanju od obaveze pribavljanja viza za nosioce običnih, diplomatskih, službenih i zvaničnih/specijalnih pasoša i Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Dominikanske Republike o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Obrazlažući poslanicima Skupštine Srbije predloge ukidanja viza za nekoliko zemalja, Dačić je rekao da postoji bezvizni režim sa svim zemljama EU osim Velike Britanije i Irske, ali i bezvizni režim sa Rusijom, Kinom, Brazilom, Ukrajinom i drugim zemljama.

"Naša politika je politika otvorenosti prema svetu i potrebe da sa što više država imamo bezvizni režim kako bi se omogućilo kretanje ljudi, dobara i usluga razvijali politički odnosi i unapređivala sveukupna saradnja", rekao je Dačić.

On je naveo da je srpski pasoš na globalnom nivou 28. na svetu i pojasnio da se brojka odnosi pre svega na to u koliko zemalja može da se ide bez viza.

On je kazao da vizni režim Srbije kao i vizni režim drugih država veoma "promenljiva i živa materija" koja se često menja prema potrebama usklađivanja odnosa sa drugim državama, a uvek u skladu sa državnim i nacionalnim interesima zemlje i građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: