Džonson izgubio, najavio vanredne izbore; Otvara se put za zabranu Bregzita bez dogovora

Britanski parlament izglasao je pokretanje procedure za zabranu Bregzita bez dogovora.

Izvor: Tanjug, index.hr

Utorak, 03.09.2019.

23:24

Džonson izgubio, najavio vanredne izbore; Otvara se put za zabranu Bregzita bez dogovora
Tanjug/House of Commons/PA via AP

Poslanici britanskog parlamenta snažno su se suprotstavili premijera Borisa Džonsona da izvede Britaniju iz EU do 31. oktobra sa ili bez sporazuma.

Naime, poslanici su u parlamentu izglasali da je Džonsonova namera protivzakonita.

Poslanici su sa 328 glasova "za" i 301 glasom "protiv" izglasali odluku po kojoj bi napuštanje Evropske unije 31. oktobra bilo protivzakonito.

Nakon glasanja traje burna rasprava premijera Džonsona i njegovih protivnika.

Džonson, koji se zalagao za izlazak zemlje iz EU 31. oktobra sa ili bez sporazuma, odmah je najavio da će raspisati vanredne izbore, prenosi AP.

On je rekao da su izbori jedini način da se izadje iz novonastale krize, ako ga poslanici primoraju da zatraži odlaganje Bregzita. "Ne želim izbore, ali ako poslanici sutra budu glasali za zaustavljanje pregovora i prisile na još jedno besmisleno odlaganje Bregzita, koje može godinama da traje, onda će to biti jedini način da se ovo reši", rekao je Džonson.

On je dodao da će već večeras preuzeti prvi korak kojim će zatražiti od poslanika da odobre raspisivanje vanrednih izbora.

Bi-Bi-Si javlja da su svih 21 poslanika iz vladajuće Konzervativne partije, koji su glasali za pokretanje postupka za usvajanje zakona kojim bi se sprečio izlazak Velike Britanije iz EU bez dogovora, izbačeni iz partije.

Među njima su i bivši ministar finansija Filip Hamond i unuk Vinstona Čerčila, bivšeg premijera Velike Britanije, Nikolas Soums. Džonson je danas izgubio većinu u parlamentu kada je jedan od njegovih konzervativaca prešao u proevropsku Uniju liberalnih demokrata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: