Za odrubljivanje glava u ime Islamske države doživotna kazna?

Mađarski tužitelji terete Sirijca (27) za terorizam i zločine protiv čovečnosti dok je bio pripadnik Islamske države 2015. godine.

Izvor: B92

Utorak, 03.09.2019.

15:30

Za odrubljivanje glava u ime Islamske države doživotna kazna?
Ilustracija: GettyImages/ Chris McGrath / Staff

Muškarac identifikovan samo kao F. Hasan optužen je za odrubljivanje glava i pucanje u osobe koje nisu htele da se priključe džihadističkom pokretu 2015. u sirijskoj regiji Homs, navode tužitelji.

Muškarac je uhvaćen sa lažnim dokumentima na aerodromu u Budimpešti krajem prošle godine nakon provedene istrage na Malti, u Belgiji i Grčkoj uz pomoć Evrodžasta, kancelarije Evropske unije za pravosudnu saradnju.

Njegov advokat nije odmah bio dostupan za komentar. Tužitelji koji traže doživotnu kaznu rekli su da je muškarac napravio "popis smrti" sa osobama koje se nisu poistovetile sa ciljevima Islamske države.

Sa neimenovanim saučesnicima odrubio je glavu imamu, a nakon toga s naoružanim napadačima ubio još najmanje 25 ljudi, uključujući žene i decu. "U optužnici se navodi da je F. Hasan učestvovao u egzekuciji najmanje dvoje ljudi i lično upucao jednog civila", naveli su tužitelji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: