Rohani je upravo rekao: Od danas odgovor na razgovor sa SAD biće NE

Iranski predsednik izjavio da odbacuje svaku vrstu komunikacije sa Amerikom, samo nedelju dana nakon što je predsednik SAD predložio spremnost na razgovor.

Izvor: B92

Utorak, 03.09.2019.

09:19

Rohani je upravo rekao: Od danas odgovor na razgovor sa SAD biće NE
Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Ipak, Hasan Rohani je ipak ostavio mali prostor za eventualnu obnovu bilateralnih razgovora sa SAD, ali pod jednim uslovom: "Ukoliko SAd povuku sve sankcije, može se gvoriti o nastavku dijaloga."

Od danas, nastavio je, odgovor Teherana na razgovore sa Vašingtonom biće uvek "ne".

Time je Rohani zapečatio raniju izjavu, datu tokom samita G 7 u Francuskoj, kada je rekao da bi SAD najpre trebalo da ukinu sve sankcije Iranu ukoliko žele nastavak dijaloga.

S druge strane, podseća Sputnjik internešenel, američki predsednik Donald Tramp ima drugačije viđenje odnosa SAD i Irana. Njegov stav je da je uvek otvore za sastanak s Teheranom "pod određenim uslovima", a koji se odnose na iranski nuklearni program.

"U dogledno vreme dogodiće se sastanak između američkog i iranskog predsednika", kazaoje TRamp koji je Rohanija nazvao "sjajnim pregovaračem".

Odnosi SAD i Irana su odavno na tačci ključana, od kako je Tramp povukao Ameriku iz iranskog nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. Brojna upozorenja Teherana nisu urodila plodom i iz Irana je objavljeno da je sporazum već prekršen, odnosno da je proizvedeno više osiromašenog uranijuma nego što je sporazum predviđao.

Takođe, situacija sa zaplenama i gađanjem tankera, što onih koji su nosili naftu za SAD, što onog Iranskog, dodatno je zakomplikovala stvari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: