Dačić o krem šnitama, gromu, ogovaranju; Tanjug: "Ukrao šou" Palmeru

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na Bledskom forumu dotakao se i krem šnita, svog preživljavanja udara groma, uloge supruge Metjua Palmera...

Izvor: Tanjug

Utorak, 03.09.2019.

22:38

Dačić o krem šnitama, gromu, ogovaranju; Tanjug:
Foto: Tanjug/Zoran Staniæ

Imenovanje specijalnog izaslanika za Balkan pokazatelj je da SAD žele da budu jasnije prisutne u ovom regionu i sigurno je da će Metju Palmer, imenovan na tu funkciju, imati dosta posla, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je na Bledskom forumu "ukrao šou" Palmeru, inače najvećoj zvezdi na skupu, piše Tanjug.

Dačić se, naime, na početku ministarskog panela o Zapadnom Balkanu, uz osmeh, učesnicima obratio rečima:

"Pre svega, da vam se obratim da sam živ, pošto me je udario grom noćas kada sam dolazio".

To je izazvalo smeh u sali, a Dačić je nastavio u istom tonu, rekavši da se trenutno utvrđuje da li je grom slovenački ili hrvatski.

"Slovenci kažu da nema šanse da je slovenački", dodao je.

Zatim je na pitanje moderatora šta očekuje od Palmera, rekao da američkog zvančnika poznaje godinama i da od njega ne očekuje ništa, ali da očekuje mnogo od njegove supruge, koja je iz našeg regiona.

"A, u našem regionu se kaže - odakle ti je žena, odatle si i ti", pojasnio je.

On je zatim istakao da je imenovanje specijalnog izaslanika pokazatelj da SAD žele da budu jasnije prisutne u reigonu i da je sigurno da će Palmer imati dosta posla i da mu neće biti lako.

"Ali, nije ni nama lako sa njima", ponovo se našalio šef šrpske diplomatije, praćen smehom u sali i nastavio: "Pozdravaljam ga i želim mu puno uspeha", iako je Palmer sedeo samo nekoliko metara dalje od njega i to pored kosovskog ministra spoljnih poslova u ostavci Bedžeta Pacolija.

Dačić je rekao da bi njegov mandat trebalo da bude dok Srbija ne uđe u EU, zbog važnosti te teme, što je, kaže - negde između "pet i ne znam koliko godina".

"Tako da Palmerov mandat treba da bude dok se ne reši pitanje Beograda i Prištine", dodao je Dačić u svom stilu.

On je naveo i da je pre panela na bilateralnom sastanku sa Palmerom analizirao situaciju u regionu, podsetivšši da slede izbori na Kosovu, tranzicija u EU od Mogerini do Borela, zatim izbori u Srbiji….

Tako da očekujemo da se za taj dijalog stvore uslovi posle formiranja vlade u Prištini i povlačenja taksi. A, to umngome zavisi i kako će se postaviti visoki predstavnika EU za spoljnu politiku i kako će moderirati razgovore", rekao je Dačić.

On je poručio da je Srbija spremna da brzo dejstvuje i da bude konstruktivna.

Dačić je rekao i da Srbija podržava viznu liberalizaciju za Kosovo i otvaranje pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom, što je, dodao je, već više puta i rekao.

Istakao je da je potrebno više solidarnosti svima nama na Zapadnom Balkanu.

"I vi ste se u ovolikom broju skupili misleći da ćemo mi da se svađamo. A, mi to često volimo da radimo i da ogoravamo jedni druge kod Evropljana. Ja sam rekao i u Helsinkiju - kakvi god da smo, mi smo braća. Siguran sam da mi je svako od njih koji sedi ovde draži nego neko iz Finske, Litvanije… A, vama? Da li smo vama draži mi ili neko drugi?", rekao je Dačić obraćajući se publici.

Na temu "tesnih veza naroda u regionu" naveo je i da je kada se video sa gradonačelnikom Ljubljane čuo da su krem šnite glavna poslastica na Bledu, a da je onda saznao da je za njih jedan Srbin dao recept, što je opet nateralo publiku na smeh.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: