Podrška Švajcarske razvoju srpskog obrazovanja i nauke

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je u Bernu da Srbija i Švajcarska imaju dobru saradnju.

Izvor: B92

Utorak, 03.09.2019.

22:11

Podrška Švajcarske razvoju srpskog obrazovanja i nauke
Foto: Vlada Srbije

Ona je rekla da je saradnja naročito intenzivirana u protekle tri godine u oblasti obrazovanja, nauke i digitalizacije.

Brnabić je, nakon sastanka sa predsednikom Švajcarske Ulijem Maurerom, podsetila na to da je ta zemlja dugogodišnji partner Srbije u uvođenju dualnog obrazovanja u obrazovni sistem.

Ona je istakla da je dualno obrazovanje uspešno zaživelo u našoj zemlji i da za njega postoji veliko interesovanje učenika i njihovih roditelja, najavivši da će taj sistem uskoro biti uveden i na fakultete.

Uz pomoć Švajcarske, Srbija je razvila prvi, i za sada jedini, naučno-tehnološki park u Beogradu, koji zapošljava više od 700 inženjera koji rade za jednu od 70 kompanija koje tu posluju, navela je premijerka.

Brnabić je prenela da je predsednika Švajcarske i njegove saradnike informisala o tome da Srbija ulaže 100 miliona evra u infrastrukturu za istraživanje i razvoj, da završavamo naučno-tehnološki park u Novom Sadu, gradimo takav naučni park u Nišu, kao i da razvijamo naučno-tehnološki park u Čačku.

Na sastanku sa Maurerom potvrđeno je da će Švajcarska nastaviti da podržava te naučne parkove znanjem, a dogovor je i da se dva puta godišnje održavaju sastanci, koji će, osim političkog dela, uključiti i dijalog između privrednika kako bi se usaglasili konkretni projekti, precizirala je ona.

Predsednica Vlade je ukazala i na činjenicu da je Srbija od početka godine postala jedna od najkonkurentnijih zemalja kada je reč o poreskom sistemu i okviru za investiranje u obrazovanje, istraživanje i razvoj i stvaranje intelektualne svojine.

Nadamo se da će to uspeti da promeni paradigmu rasta i razvoja naše ekonomije, tako da se ona više zasniva na inovacijama i znanju. Time bismo stekli mnogo veću konkurentnu prednost u odnosu na sve ostale zemlje, prvenstveno iz regiona, i tu nam je svakako potrebna podrška Švajcarske i njihovog kredibiliteta, navela je premijerka.

Brnabić je ponovila da su obrazovanje, digitalizacija i razvoj četvrte industrijske revolucije oblasti u kojima će Srbija nastaviti da sarađuje sa Švajcarskom.

Prema njenim rečima, zahvaljujući njihovom znanju i iskustvu, a s druge strane našim brzim reformama i odličnim kadrovima, Srbija će postati konkurentna ne samo u regionu, već i šire.

Predsednica Vlade je saopštila predsedniku Švajcarske da je naša zemlja u aprilu postala 23. punopravni član CERN-a u Ženevi.

Pored podrške u nauci i obrazovanju, Švajcarska je jedan od najvećih donatora u Srbiji, ukazala je ona i istakla da se ta zemlja više od 10 godina bavi razvojem i implementacijom naše strategije za smanjenje siromaštva.

Brnabić će danas u prestonici Švajcarske prisustvovati događaju „Digital Day“, koji se u toj zemlji održava treći put, a u okviru kojeg će biti organizovano više od 300 diskusija, izložbi i kurseva na temu „celoživotnog učenja“ i primene digitalizacije i novih tehnologija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: