Školska godina počela štrajkom dela prosvetara

Početak školske godine obeležio je štrajk članova Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, koji traže povećanje zarada na način kako je to bilo dogovoreno.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.09.2019.

14:32

Školska godina počela štrajkom dela prosvetara
Ilustracija: Depositphotos/oksun70

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković rekla je novinarima da je taj sindikat pozvao svoje članove širiom Srbije da danas skrate časove na 30 minuta, što su i učinili u oko 670 škola u Srbiji.

Taj sindikat, kako je kazala, ima članstvo u 736 škola u Srbiji.

"Naš zahtev je nastavak socijalnog dijaloga o uvođenju pravednih platnih razreda u sve oblasti koje se finansiraju iz budzeta, pokretanje zastalih pregovora iz oktobra prošle godine i neispunjavanja onog što je dogovoreno. Raspoloženi smo za razgovor i borićemo se da do njega dođe što pre", rekla je Jankovićeva.

Smatra da je loše to što je uvođenje platnih razreda odloženo za jul 2020. godine, i to prema njenoj oceni, verovatno vodi do 2021. godine.

Jankovićeva je objasnila da je povećanje plata za ovu godinu trebalo da iznosi 14, 6 odsto a da je predlog sindikata bio da to bude 20 odsto od oktobra ove godine.

Traže razgovore sa ministrom Šarčevićem, ali i ostalim resornim ministrima i, kako kažu, pokušaće da dođu do predsednice vlade i da od nje saznaju šta se dešava sa tim.

Prosvetari traže od nadležnih da prihvate njihove zahteve koji im, kako kažu, zakonski pripadaju jer su oštećeni u poređenju sa drugim zanimanjima i pozivaju se na sporazum koji su predstavnici četiri sindikata potpisali 2015. sa resornim ministarstvom, a što se, kako navode, ne poštuje i zato žele da pregovaraju o tome.

Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika traže i isplatu pet svetosavskih nagrada u iznosu od 25.000 dinara, zatim da oni koji unose podatke u sistem i vode elektronski dnevnik u školama takođe budu plaćeni kako je obećano.

Nakon konferencije za novinare ispred zgrade resornog ministarstva u Nemanjinoj ulici, predstavnici Unije su ušli na razgovor sa predstavnicima Ministarstva prosvete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: