Izraelski ministar juče zapretio uništenjem Libana - danas lete granate

Izraelska vojska ispalila je artiljerijske granate na sporni deo granice s Libanom u vreme pojačane napetosti u regionu, javlja TV Al-Manar povezana Hezbolahom.

Izvor: Beta

Nedelja, 01.09.2019.

13:23

Izraelski ministar juče zapretio uništenjem Libana - danas lete granate
EPA-EFE/ATEF SAFADI

Izraelski mediji navode da izraelska vojska nije odmah komentarisala taj izveštaj, rekavši samo da istražuje šta se desilo.

Televizija Al-Manar je javila da su granate ispaljene na brda kraj sela Šuba, pored spornog područja koje Izrael zove, Brdo Dov, a Libanci Farme Šeba.

Nešto ranije je ista televizija javila da je izraelski dron bacio zapaljivu napravu u blizini, izazvavši mali požar koji su ugasili lokalni stanovnici.

Izraelska vojska je u visokoj pripravnosti duž granice sa Libanom jer je pojačana napetost sa Hezbolahom i Iranom nakon što su u subotu prošle nedelje dva drona, navodno izraelska, pala u južni Bejrut gde je uporište Hezbolaha.

Prethodno su u izraelskom udaru iz vazduha na iranske ciljeve u Siriji ubijena dva pripadnika Hezbolaha.

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah zapretio je u subotu uveče da će odgovoriti na taj incident i da se to može dogoditi bilo gde duž granice uključujući Brdo Dov.

Ministar spoljnih poslova Izraela indirektno zapretio uništenjem Libana

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac jutros je sugerisao da bi Izrael "uništio" Liban ako ekstremistički Hezbolah ostvari svoju pretnju i napadne jevrejsku državu u znak odgovora za navodni izraelski napad dronom na uporište te proiranske organizacije u Bejrutu.

U govoru prenošenom sinoć preko televizije lider Hezbolaha Hasan Nasralah je rekao da je o odgovoru "odlučeno" i da se radi o "uspostavljanju pravila o vođenju borbe i logici zaštite zemlje", ocenivši da Izrael "mora platiti cenu" za napad.

Nasralah se obratio pristilacama nedelju dana nakon što je jedan dron, za koji se tvrdi da je izraelski, pao na krov medijske kancelarije Hezbolaha u južnom Bejrutu, a drugi eksplodirao i pao u blizini, prenose izraelski mediji.

Prethodno su u udaru iz vazduha na iranske mete u Siriji, za koji je Izrael preuzeo odgovornost, poginula dva pripadnika Hezbolaha.

Kac je na Tviteru označio "Hezbolah iranskom marionetom" koji pokušava da "proda priče libanskom narodu o odbrani Libana".

"Ako nastavi tim putem biće upamćen kao razarač Libana", dodao je izraelski ministar u poruci postavljenoj i na arapskom jeziku.

Lider saveza partija centra Plavo Belo, Beni Ganc, bivši komandant izraelske vojske je takođe odgovorio na pretnju lidera Hezbolaha.

"Nasralah imaj milosti prema Libanu i nemoj da izazoveš IDF (Izraelske odbrambene snage) da ga vrate u Kameno doba. Država Liban će biti odgovorna za svaki teroristički napad počinjen sa njene teritorije", naveo je Ganc.

Vođa šiitskog Hezbolaha je zapretio da će odgovor na prošlonedeljne incidente doći iz Libana i da može da izvede napad bilo gde duž granice.

Izraelska vojska veruje da Hezbolah namerava da napadne izraelske vojnike ili vojne instalacije na granici ali ne i civile.

U svom govoru Nasralah je takođe kategorički porekao tvrdnje Izraela da u Libanu ima fabrike za proizvodnju precizno navođenih raketa.

On je rekao da su takve optužbe premijera Izraela Benjamina Netanjahu laž i da im je cilj da se opravda izraelska agresija na Liban.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: