Vučić: Palmer će sprovoditi politku SAD - snažno, čak i brutalno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će Metju Palmer sprovoditi politku SAD - snažno, ponekad čak i brutalno.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 01.09.2019.

21:23

Vučić: Palmer će sprovoditi politku SAD - snažno, čak i brutalno
EPA-EFE/ Robert Ghement

Palmer imenovan za specijalnog izaslanika SAD za Balkan. Priče da će nama biti naklonjeniji, jer je "srpski zet" su smešne.

Na pitanje da li se može očekivati da zahvaljujući njegovom angažmanu incidenti, kao večerašnji, kada su u Kosovskoj Mitrovici Albanci napali srpskog dečaka, budu ređi, Vučić kaže: "Palmer je odgovoran, ozbiljan i marljiv čovek. Smešno mi je to kada kažu da je srpski zet, pa će nama biti naklonjeniji, smešno i budalasto. On će sprovoditi politiku SAD snažno, ponekad i brutalno i nama ne predstoje nikakvi laki zadaci. A da li je sposoban i da li je odgovoran - svakako da jeste."

"Albanci jedva čekaju da pređu most na Ibru, oni su facinirani severnom Mitrovicom. Čitava njihova borba je za nekoliko mesta u kojima žive Srbi. Veoma je teško opstajanje Srba u tim mestima", izjavio je predsednik Srbije.

Dodao je da ne očekuje lako vreme za Srbiju. Kako kaže, Albanci se u svojoj borbi za glasove, kao i drugi na prostorima bivše Jugoslavije, upinju da dokažu antisrpski pristup i anti-Beograd stav. "To im je jedina politika koju imaju, i u takvoj atmosferi ovakvi incidenti su više nego mogući", rekao je Vučić za Tv "Pink".

Predsednik Srbije ocenio je da su organizacije civilnog sektora "takozvana" CRTA i Cesid "laž" zbog toga što nikada nisu pomenule preporuke tih organizacija koje je aktuelna vlast ispunila."Pre tri meseca smo imali sastanak sa njima i predstavnicima međunarodne zajednice. Te organizacija su imale pet zahteva.

O zakonima po hitnom postupku, o javnom slušanju u Parlamentu, o problemima opozicije sa amandmanima i rasprave o budžetu - sve smo to ispunili", izjavio je Vučić. On je istakao da se na tome vidi i "zla namera" političkog bloka i civilnog sektora.

Vučić je takođe ocenio da bojkot izbora koji su najavili predstavnici opozicije može samo da njemu oteža pregovore sa Prištinom jer će ga "strani faktor" iskoristiti.

"Strani faktori će to iskoristiti, oni uvek postoje i oni ne žele snažnu srpsku državu", izjavio predsednik.

On je istakao da je "najveći otpor nezavisnosti Kosova - Aleksandar Vučić" i dodao su njegovi prethodnici učinili mnogo za nezavisnost Kosova. Govoreći o prelaznoj vladi za koju se zalaže jedan deo opozicije, on je kazao da se prelazna vlada formira samo u krizama ili kada je odnos snaga u parlamentu isti.

"Prelaznu vladu ste imali u Crnoj Gori, imali ste i u Severnoj Makedoniji. Oni žele makedonski scenario", rekao je on. Povodom otvaranja Trga Republike, ali i kritika da to nije dobro odrađeno, Vučić da misli da je u Beogradu mnogo toga urađeno, da je budžet grada danas 600 miliona evra veći i da zato grad može da cveta i da se razvija.

Na opasku novinara da mnogi kažu da sadašnja vlast radi dosta, ali "da nema ukusa", Vučić kaže: "Nisam ja gradio, ali meni Beograd izgleda prelepo i izgledaće sve moćnije i snažnije, a pošto sam obišao celu Evropu i svet mogu da kažem da promenadu koju imamo najlepša - lepša od Tel Aviva, Osla, pa čak i Barselone. Ali, neka svako sam proceni. Ponosan sam na to koliko se ulaže. A politiku u kojoj je glavno kako ćete nekog da uvredite, to su argumenti koje ne mogu da prihvatim."

Povodom jučerašnjeg incidenta na Trgu , Vučić kaže da je napadnuti Nemanja Joksimović "vaspitan i pristojan" i da je čak iznenađen hrabrošću koju je pakazao: "Ali, ne razumem smisao.

Ovo je , dakle, trg, tu se vidi sva grandioznost projekta, ne pravimo park nego trg", kaže Vučić, a na opaske pojedinaca da trg izgleda socrealistički i da su dve saobraćajne trake malo, odgovara:" Jedino da srušimo Narodno pozorište ili spomenik pa da budu četiri trake". Kako je rekao, toliko je toga urađeno u Beogradu, počev od "zmijarnika" koji je postojao na mestu današnjeg Beograda na vodi a to je sada najskuplje mesto i najlepša promenada, do Karađorđeve i drugih ulica u gradu.

Ne može, kaže, da razume da neko želi sve najgore svom gradu, da bude lošiji, ružniji. "Budžet grada je 600 miliona evra veći, toliko smo sposobniji od vas, zato grad može da cveta i da se razvija", istakao je on. Odbacuje i tvrdnje da se iza radova krije pranje novca. "Pokažite mi jedan papir... Ni dinar ne bih uzeo. Meni to ne treba, živim bolje od prosečnih ljudu, ali se trudim da ne bude mnogo bolje i da razumem kako žive i jednako volim i Beograd i Niš i Novi Sad, Valjevo. Mene to ne zanima", rekao je Vučić.

Ističe da je teško sve to objasniti onima koji su protiv svakog progresa. "Morate da idete u korak sa svetom, zato mi idemo u digitalizaciju, brzi internet, pametne klupe u parkovima, a oni koji hoće da zaostaju neka se vrate u svoje vreme. Danas taj trg prvi put izgelda kao trg. Ali ja razumem da je za neke to dodatni problem jer će sad morati da skupe bar 15.000 ljud, a ne kao do sada 5.000 a govorili da ima 50.000", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: