Mogerinijeva pozvala Prištinu, Borel odbio da sedne za sto

Beograd -- Španski ministar Žozep Borel, budući šef diplomatije EU, bojkotovao je sastanak zvaničnika EU i partnera sa Zapadnog Balkana u Helsinkiju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS
Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Razlog za bojkot bila je pozivnica, koju je dobila i Priština, pišu "Novosti".

Kako prenosi list, Borel je došao na samit u Helsinki, ali ne i na sastanak na kojem je bio i ministar spoljnih poslova privremenih institucija u Prištini Bedžet Pacoli.

To je za list potvrdio i šef diplomatije Ivica Dačić, koji je učestvovao na sastanku u Helsinkiju, čiju atmoferu je i pre njegovog početka "podgrejala" odlazeća šefica diplomatije Federika Mogerini, koju bi upravo Borel trebalo da nasledi, jer je, protivno dosadašnjoj praksi, pozvala i Prištinu.

"Španija je bila protiv toga da se oni pozovu. Jer ovo je prvi put da je pozvana teritorija koja je daleko od statusa kandidata za članstvo u EU. Dosadašnji Gimnih format ovih sastanaka, koji su se održavali na svakih šest meseci, sada je veštački promenjen i učinjen je presedan, pa je tako Mogerinijeva umesto da pozove zemlje kandidate, pozvala partnere sa Zapadnog Balkana. Ako je dosadašnja praksa bila da se ovi sastanci održavaju u formatu ministara spoljnih poslova članica EU i kandidata za članstvo, ne vidimo nikakvo opravdanje za promenu formata", kazao je Dačić.

On je tokom sastanka u Helsinkiju izrazio nezadovoljstvo Srbije zbog ovog poteza.

strana 1 od 114 idi na stranu