Igrač za dogovor, Kina "rešava" Donbas?

Kina podržava mirno rešavanje sukoba u Donbasu i spremna je da u tome pomogne, rekao je Du Vej, kineski ambasador u Ukrajini.

Izvor: Sputnjik

Petak, 30.08.2019.

19:41

Igrač za dogovor, Kina
Ilustracija: Deposit photos/HappyCity

"Sukob na istoku zemlje traje već više od pet godina i naneo je velike rane celom ukrajinskom narodu. I mi, Kina, prijateljska država, osećamo taj bol u srcu. Naravno, podržavamo mirno rešenje pitanja Donbasa i podržavamo sve strane u rešavanju tog pitanja. Spremni smo, takođe, da uložimo napore da se to pitanje reši", rekao je ambasador na konferenciji za novinare.

On, međutim, nije naveo nikakve detalje o načinu na koji bi Kina mogla da učestvuje u rešavanju situacije u Donbasu.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine počele vojnu operaciju protiv Donjecka i Luganska, koje su proglasile nezavisnost posle državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine. Prema poslednjim podacima Ujedinjenih nacija - u sukobima je poginulo oko 13.000 ljudi.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu se razmatra na sastancima kontakt-grupe u Minsku. Od septembra 2014. godine kontakt-grupa je usvojila već tri dokumenta, koji propisuju korake za deeskalaciju sukoba, ali se on nastavlja, uprkos potpisanom primirju.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je ranije da bi sastanak "normandijske četvorke" (Rusija, Ukrajina, Francuska, Nemačka) mogao biti održan u septembru. Moskva je saopštila da nema ništa protiv održavanja novog samita u "normandijskom formatu", ali da on treba da bude pažljivo pripremljen, kako bi doneo određene rezultate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: