Oštra poruka Srbiji: Ako želite da nastavite ka EU, ovo nije put

Helsinki -- Miroslav Lajačak uputio oštru poruku Srbiji da bi, ukoliko želi da nastavi put ka EU, trebalo da prati političke izbore koji je tome približavaju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/Fredex
Foto: Depositphotos/Fredex

Šef diplomatije Slovačke reagovao je povodom najavljenog potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, iza kog stoji Rusija.

"Ako ste ozbiljni u svojoj evropskoj orijentaciji, onda pratite političke izbore koji vas tome približavaju. Ovaj korak nije jedan od tih", poručio je Lačak.

Ministar spoljnih poslova Slovačke je dolazeći na sastanak sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana u Helsinikiju ocenio da je najavljeno potpisivanje trgovinskog sporazuma sa "proruskom grupacijom" od Srbije "zbunjujuće" i poručio da se "ne može ići u više pravaca istovremeno".

Srbija bi 25. oktobra trebalo da potpiše trgovinski sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom, a Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije postoji od 2000. godine. Upozorenje zbog tog sporazuma stiglo je i u četvrtak i to iz Evropske komisije, odakle je Srbiji jasno stavljeno do znanja da će morati da se odrekne te unije.

Danas je reagovao i Makalister, a više o toj temi čitajte na našim BIZ stranicama.

"Kosovo je problem jer nije priznato od strane pet zemlja članica EU. To je realnost"

Govoreći o Kosovu, Lajčak je pozvao Prištinu da ukine takse na srpsku robu i istakao da je realnost da Kosovo nije priznalo pet članica Evropske unije.

"Kosovo je problem jer nije priznato od strane pet zemlja članica EU. To je realnost Kosova", rekao je Lajčak.

Na pitanje da li vidi mogućnost promene takvog stanja, šef diplomatije Slovačke, jedne od članica EU koja nije priznala kosovsku nezavisnost, odgovorio je šta prvenstveno želi da vidi na samom Kosovu. "Prva promenu koju želim da vidim je pozitivan razvoj događaja na Kosovu počevši od ukidanja taksi", zaključio je Lajčak.

strana 1 od 13 idi na stranu