FR: Osuđeni zbog performansa na Alpima

Francuski sud osudio je predsednika stranke "Generacija identiteta", njegovog portparola i još jednu osobu na šest meseci zatvora.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.08.2019.

20:15

FR: Osuđeni zbog performansa na Alpima
Ilustracija: Getty images/ Alex Grimm/ Staff

Predsednik ekstremno desničarske antimigrantske stranke "Generacija identiteta" Klemen Gandelen, njegov portparol i još osuđeni su zbog izvođenja ekspedicije u stilu spektakla na Alpima sa ciljem da se zaustave migranti.

Gandelen, njegov portparol Roman Espino i Demijen Lefevr, koji je pomogao u organizaciji ekspedicije prošle godine, osuđeni su i na petogodišnju zabranu glasanja na izborima, prenosi AP.

Njihov advokat Pjer-Vensan Lamber rekao je da će svo troje uložiti žalbe na presudu, za koju je rekao da je doneta pod "političkim, moralnim i medijskim pritiskom".

Takvim pritiscima, kako je dodao advokat Lamber, "sud nije imao hrabrosti da se odupre".

Sud je kaznio i grupu "Generacija identiteta" sa 75.000 evra, kako je to prethodno zatražilo tužilaštvo, a takođe je poslušao zahteve tužilaštva, odredivši pojedinačne kazne od po 2.000 evra trojici muškaraca, dodaje AP.

Asošiejted pres podseća da je 2018. u performansu na prelazu na Alpima koji migranti često koriste kako bi iz Italije došli u Francusku, učestvovao i jedan helikopter i mali avion.

Protiv trojice ljudi je potom, dodaje AP, podignuta neuobičajena optužnica u kojoj je navedeno da su obavljali aktivnosti u uslovima koji bi mogli da stvore zbunjenost i navedu na pomisao da je reč o aktivnostima neke javne službe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: