"Izrael postavio lutke umesto vojnika"

Reporter novinske mreže Al-Manar tvrdi da je Izrael zamenio neke od vojnika duž granice sa Libanom lutkama u uniformama u vreme pojačane napetosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.08.2019.

15:27

Ilustracija: Depositphotos/ ggkuna

Ova novinska mreža povezana je sa libanskim Hezbolahom.

Izraelska vojska je odbila da bilo šta komentariše, rekavši da ne odgovara na "strane izveštaje". Ali Šoeb, koji radi za Al-Manar, objavio je fotografije nekoliko izraelskih vojnih džipova parkiranih kraj granice u kojima su na prednjem sedištu postavljene lutke.

Izraelski mediji navode da je poznato da vojska Izraela koristi lutke na taj način i stavlja ih u bunkere i snajperska gnezda u nastojanju da zavara i zaplaši neprijatelja kako bi pomislio da su te pozicije pune vojnika.

Vojnici na severnoj granici Izraela su u punoj pripravnosti ove nedelje u očekivanju odmazde Hezbolaha za napad dronova, za koje se tvrdi da su izraelski, na sedište te proiranske ekstremističke organizacije u Bejrutu u noći između subote i nedelje i udare iz vazduha na iranske pozicije u Siriji u kojima su ubijena dva člana Hezbolaha.

Napetost na granici s Libanom je danas videla nakon što su u sredu uveče libanski vojnici pucali na izraelske dronove koji su, navodno, ušli u libanski vazdušni prostor.

Izraelska vojska veruje da Hezbolah namerava da napadne izraelske vojnike i vojne instalacije na granici, ali ne i civile.

Zbog toga je u utorak ograničeno kretanje vojnih vozila duž puteva blizu libanske granice.

Izraelski zvaničnici su zapretili oštrim odgovorom na svaku odmazdu Hezbolaha ne samo protiv te organizacije već i države Liban koju Izrael smtra saučesnikom u aktivnostima ekstremista.

"Izraelski odgovor na napad biće neproporicionalan", rekao je visoki vojni oficir za izraelski TV Kanal 12, zahtevajući da mu se ne pominje ime.

Izrael i Hezbolah ratovali su u leto 2006. godine više od mesec dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: