"EU rezervisana prema američkoj operaciji u Ormuskom moreuzu"

Francuska ministarka odbrane Florans Parli rekla je da Evropska unija ima rezerve prema američkoj pomorskoj operaciji u Ormuskom moreuzu.

Izvor: Beta/AFP

Četvrtak, 29.08.2019.

15:16

Ilustracija: Depositphotos/ Vlakoh

Ona je dodala da neke zemlje žele da pošalju evropsku misiju u tu oblast kao način odvraćanja.

"Ne želimo da budemo tu da pratimo brodove ali želimo da osiguramo prisustvo kao meru odvraćanja", rekla je Florans Parli za Frans pres pre neformalnog sastanka sa drugim ministrima odbrane zemalja EU u Helsinkiju.

Ona je implicitno potvrdila da Francuska podržava ideju slanja evropske posmatračke misije u tu oblast. Ipak je istakla da se broj zemalja EU spremnih da se angažuju može prebrojati na prste jedne ruke i dodala da će pokušati da se taj broj poveća na drugu ruku tokom sastanka u Helsinkiju.

Ministrima odbrane su se po podne na sastanku pridružili ministri spoljnih poslova. Više njih je bilo uzdržano prema toj evropskoj misiji.

Domaćin skupa, šef finske diplomatije Peka Havisto, rekao je da je teško reći da li će biti takve misije, a šef letonske diplomatije Edgar Rinkevič je rekao da treba paziti i izbeći svaku vojnu eskalaciju.

Šef holandske diplomatije Stef Blok rekao je da je važno da je takav jedan predlog na stolu dok je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao da je korisno sve što može doprineti deeskalaciji.

"Cilj je da se garantuje slobodna plovidba i bezbednost brodova u toj oblasti važnoj za transport nafte", rekla je francuska ministarka Parli.

Američki ministar odbrane Mark Esper juče je najavio pokretanje operacije Sentinel u Ormuskom moreuzu uz učešće Velike Britanije, Australije i Bahreina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: