"Srbiji se mora omogućiti da uđe u EU i pre 2025. godine"

Helsinki -- Šef diplomatije Mađarske Peter Sijarto založio se za brži ulazak Srbije i Zapadnog Balkana u EU. ”Srbiji se mora omogućiti da uđe u EU i pre 2025. godine.”

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Peter Sijarto, koji se nalazi na sastanku Saveta EU u Helsinkiju, kaže da se integracije Zapadnog Balkana moraju dogoditi brzo.

On je ocenio da su zemlje regiona napravile najbolje što su mogle kako bi ubrzale proces pristupanja. ”Pristupni pregovori sa Srbijom moraju se ubrzati, a Srbiji omogućiti da uđe u EU i pre 2025. godine”, izjavio je Sijarto.

Pred sutrašnju raspravu o regionalnoj saradnji kojoj će pored ministra EU prisustvovati i šest predstavnika sa Zapadnog Balkana, šef mađarske diplomatije pozvao je svoje kolege iz EU da prestanu da se ”samo žale” zbog uticaja drugih sila na Zapadnom Balkanu i pozvao EU da bude ta koja će najbrže reagovati.

"Zašto ne dozvolimo zemljama Zapadnog Balkana da postanu zemlje članice što je brže moguće?", zapitao je Sijarto. Peter Sijarto zakljućuje da Mađarska kao bliski sused regiona jasno shvata značaj integracija Zapadnog Balkana u EU.

Evropska unija

strana 1 od 13 idi na stranu