"Ovo je objava rata"; "Skandalozna uvreda našoj demokratiji"

Nakon što je objavljeno da će britanski premijer od kraljice zatražiti suspenziju parlamenta, nižu se gnevne reakcije opozicionih političara i šire javnosti.

Izvor: B92

Sreda, 28.08.2019.

13:11

Ilustracija: Deposit photos/anshar

Podsetimo, britanski mediji su objavili kako će vlada premijera Borisa Johnsona od kraljice zatražiti suspenziju parlamenta samo par dana nakon što se poslanici vrate s letnjeg odmora i, što je još važnije, nekoliko nedelja pre roka za Bregzit 31. oktobra.

To znači da britanski zastupnici verovatno neće imati vremena izglasati ikakav zakon koji bi sprečio Džonsona i njegovu vladu da realizuju Bregzit, odnosno izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, bez dogovora s Briselom.

Među prvim reakcijama ističe se ona konzervativnog zastupnika i protivnika Bregzita u kampanji pred referendum 2016, Dominika Grivea, koji je ovo nazvao "nečuvenim potezom". Upozorio je i da bi to moglo dovesti do glasanja o nepoverenju vladi.

"Vlada će pasti", rekao je Griv za BBC.

Bivši ministar finansija Filip Hamond izjavio je na Tviteru da bi sprečavanje parlamenta da pozove vladu na odgovornost u vreme "nacionalne krize" bilo "ustavni skandal". Hamond je bio ministar u vladi Džonsonove prethodnice Tereze Mej, a prošlog meseca, nakon što je Džonson postao premijer, dao je ostavku. Od tada je žestoki protivnik Bregzita bez dogovora.

"Ovaj potez je skandalozna uvreda našoj demokratiji. Ne smemo dozvoliti da se to dogodi", napisao je laburista Tom Votson na Tviteru.

"Ovo je čin kukavičkog premijera koji zna da parlamentarni zastupnici nikad ne bi prihvatili njegov Brexit bez dogovora. Ovo je nečuveno, parlament i narod to neće nikad prihvatiti", napisala je na Tviteru opoziciona poslanica Caroline Lucas uz hashtag #blockthecoup (zaustavite puč)".

Predsednik Laburističke stranke i lider opozicije Džeremi Korbin objavio je saopštenje povodom najave suspenzije parlamenta.

"Zgrožen sam bezobzirnošću Džonsonove vlade, koja govori o suverenitetu, a želi da suspenduje parlament kako bi izbegla nadzor svojih planova za bezobzirni Bregzit bez dogovora. To je skandal i pretnja našoj demokratiji. Zato laburisti s ostatkom parlamenta rade na tome da pozovu ovu bezobzirnu vladu na odgovornost i da se spreči katastrofalni Bregzit bez dogovora, koji je parlament već odbio. Ako Džonson ima poverenja u svoje planove, treba dati narodu da o njima odluči na opštim izborima ili na referendumu", izjavio je Korbin, čime je praktično podržao novi referendum o Bregzitu.

Na Tviteru se oglasio i Tom Brejk, glasnogovornik stranke Liberalni Demokrati, koji je utvrdio da se radi o "objavi rata".

"Ako je BBC u pravu, Boris Džonson je upravo bacio rukavicu u lice parlamentarnoj demokratiji. Majka svih parlamenata neće mu dozvoliti da isključi narodni parlament iz donošenja najvažnije odluke s kojom se suočava naša zemlja. Njegova objava rata biće dočekana s čeličnom šakom", napisao je Brake.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: