HR: Državljani Srbije umešani u krijumčarenje migranata i smrt Avganistanke

Utvrđen je identitet krijumčara migranata iz Slatine Pokupske u Hrvatskoj, kao i trojice pomagača krijumčara, javila je Policijska uprava sisačko-moslavačka.

Izvor: B92

Utorak, 27.08.2019.

20:56

HR: Državljani Srbije umešani u krijumčarenje migranata i smrt Avganistanke
Ilustracija: Depositphotos/Chalabala

Nesreća se dogodila u nedelju, 25. avgusta, kada je u pokušaju krijumčarenja život izgubila jedna žena.

Agencija Hina javlja da za prvoosumnjičenim 42-godišnjim državljaninom Srbije policija i dalje traga, a sva trojica njegovih pomagača su u pritvoru.

Kriminalističkom istragom su obuhvaćene četiri osobe: 42-godišnji državljanin Srbije, 42-godišnji državljanin Srbije i Nemačke, 44-godišnji državljanin BiH i 20-godišnji državljanin Srbije.

Policijski službenici su utvrdili da postoji sumnja da su oni 25. avgusta sudelovali u pripremi i realizaciji krijumčarenja 11 ilegalnih migranata.

Sumnja se, kaže policija, kako prenosi Hina, da je prvoosumnjičeni 42-godišnji državljanin Srbije kombijem nemačke registracije, po prethodnom dogovoru s preostalom trojicom osumnjičenih, "a s ciljem pribavljanja imovinske koristi", 25. avgusta došao na područje Gline, u blizini državne granice s BiH.

Tamo je u vozilo ušlo 11 ilegalnih migranata, državljana Avganistana i Irana, koji su ilegalno prešli državnu granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Kombi s migrantima policija je pokušala da zaustavi u mestu Gornje Taborište, no prvoosumnjičeni nije zaustavio vozilo, već je pokušavao da kombijem izgura s puta službeni policijski automobil.

Po izlasku iz Slatine Pokupske, kombi je skrenuo na makadamski put koji se završava kod reke Kupe, te je, bez kočenja, sleteo u ;Kupu.

Vozač je pobegao u šumu – "minski sumnjivo područje", dok je krijumčarene migrante ostavio u vozilu koje je tonulo, ne pruživši im pomoć.

Policajci koji su sudelovali u poteri ušli su u reku, ali se jedna 23-godišnja državljanka Avganistana ipak udavila.

Kriminalističkom istragom je, prenosi Hina, utvrđena sumnja da se drugoosumnjičeni 42-godišnjak dogovarao s prvoosumnjičenim o ilegalnom prebacivanju migranata prema zemljama EU i potpisnicama Šengenskog sporazuma.

Istragom su utvrđeni i postupci ostalih osumnjičenih u dogovaranju i sprovđenju transporta, uz ilegalni prelazak granice što su sve krivična dela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: