Turske snage ulaze u sigurnosnu u Siriji

Turske kopnene snage će uskoro ući u planiranu sigurnosnu zonu na severu Sirije, saopštio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Izvor: Sputnjik

Ponedeljak, 26.08.2019.

10:48

Turske snage ulaze u sigurnosnu u Siriji
Tanjug/Murat Kibritoglu/DHA via AP/Ilustracija

Prethodno je turska komanda prebacila na sirijsku granicu, u područje gde se nalazi tursko-američki Centar za izvođenje zajedničkih operacija, kolonu oklopne tehnike.

Kako je javila televizija "Si-En-En Turk", tehnika je izašla sa teritorije komande 20. Oklopne brigade u Šanliurfu i otišla pod Treću komandu pograničnih snaga na granici sa Sirijom, u područje Akčakale, preneo je Sputnjik.

U toj kasarni je 24. avgusta počeo sa radom Centar za izvođenje zajedničkih operacija Turske i SAD. U sastavu kolone su bili tenkovi, oklopna vozila, kamioni sa municijom.

Ciljevi prebacivanja jedinica nisu navedeni, ali turska komanda poslednjih meseci planski povećava prisustvo svojih snaga na teritoriji sa Sirijom.

Delegacija američke vojske obavila je 7. avgusta seriju razgovora u Ankari, gde je bilo odlučeno da se u Turskoj otvori Centar za izvođenje zajedničke operacije. To je dogovoreno u trenutku kada Ankara priprema novu operaciju u Siriji, istočno od Eufrata. Ovu teritoriju u ovom trenutku kontrolišu Kurdi koje podržavaju SAD, ali ih u Turskoj smatraju teroristima.

Cilj novog centra je koordinacija napora vojske Turske i SAD za realizaciju planova za formiranje tampon-zone na severu Sirije. Tada se mogu vratiti iz Republike izbeglice i ta zona će postati zaštitni pojas za tursku granicu.

"Sporo napredujemo u nastojanjima da ustanovimo sigurnu zonu", rekao je Erdogan, a prenosi Rojters.

Turska je prethodno saopštila Vašingtonu da neće tolerisati dalja odlaganja primene tog sporazuma i da će samostalno nastaviti prekograničnu ofanzivu da očisti granicu od milicije sirijskih Kurda, ako je potrebno.

Erdogan je u ponedeljak rekao da postoji napredak u planovima za ustanovljavenje sigurne zone, ali da je Turska pripremila i svoje planove ako njena očekivanja ne budu ispunjena. "Naše bespilotne letelice i helikopteri su ušli u taj region. Uskoro će im se pridružiti i kopnene trupe", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: