Tramp uopšte ne želi promenu režima u Iranu?

Američki predsednik Donald Tramp izjavio novinarima na samitu G7 u Francuskoj, da uopšte ne želi promenu režima u Iranu.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 26.08.2019.

09:46

Tramp uopšte ne želi promenu režima u Iranu?
Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Kako je istakao, nije bio iznenađen što je Francuska pozvala iranskog ministra spoljnih polova Mohamada Džavada Zarifa na margine samita sedam razvijenih zemalja, ali je dodao da nije želeo lično s njim da se sastane jer je prerano za takav susret.

"Pitao me je. To uopšte ne smatram bezobraznim, pogotovo kada me je pitao za odobrenje", rekao je Tramp, a prenosi Rojters.

Zvaničnici su rekli da Bela kuća nije bila obaveštena da je unapred poslat poziv za Zarifa. Rojsters podseća da je Makron je pre nekoliko meseci preuzeo vodeću ulogu u pokušaju da spasi nuklearni sporazum iz 2015. godine, pošto su se SAD povukle.

Zvanični Vašington i Teheran su na "ratnoj nozi" od kako je Tramp povukao Ameriku iz nuklearnog sporazuma o Iranu kojim se ta zemlja ograničava u proizvodnji osiromašenog uranijuma.

Situacija je dodatno eksaliraa i umao dovela do vazdušnih udara SAD na Iran nakon što je oboren američki dron, a zaplene i napadi na tankere pune nafte u Ormuškom moreuzu dodatno opterežuje odnose dve zemlje.

Pročitajte još i:

- "Makron je lično obavestio Trampa o dolasku Zarifa"

- Zarif otputovao posle iznenadne posete tokom G7; dugi razgovori

- Merkel: Dolazak Zarifa "paralelni događaj", nije deo samita

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: