Bolsonaro, požari i Francuska: Vređanje Brižit, Makron "idiot" i "kreten"

Rio de Žaneiro -- Predsednik Brazila Žair Bolsonaro objavio na Fejsbuku uvredljiv komentar na račun francuske prve dame Brižit Makron. Brazilski ministar Makrona nazvao kretenom.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Tanjug/AP Photo/Rebecca Blackwell
Tanjug/AP Photo/Rebecca Blackwell

Ti verbalni napadi označavaju novu eskalaciju tenzija između Brazilije i Pariza, izazvanih francuskim pritiskom na Bolsonara zbog njegove reakcije na ogroman broj požara u Amazoniji.

Bolsonaro je na Fejsbuku komentarisao sliku koja predstavlja ruganje izgledu Brižit Makron upoređivanjem s Bolsonarovom 37-godišnjom suprugom Mišel. Uz sliku je okačen i tekst "Je l sad razumete zašto Makron progoni Bolsonara? Kladim se da je zbog ljubomore".

"Ne ponižavajte čoveka - umirem od smeha", glasi komentar s naloga brazilskog predsednika.

Bolsonarov portparol je odbio da odgovori na pitanje da li je komentar poslao lično šef države.

Pročitajte još:

Uznemirujući satelitski snimci: Vatra i dim se vide iz svemira FOTO

Nije samo Brazil: Požari divljaju, udvostručili se za nekoliko dana; Bolivija promenila stav

Samo vi pričajte dok naš svet gori

15 činjenica o požaru u Amazoniji koje nisu ohrabrujuće: Svakog minuta nestanu 3 fudbalska terena

Takođe, juče je i brazilski ministar obrazovanja na Tviteru objavio uvredljiv tvit na račun Emanuela Makrona.

"Makron nije na nivou debate (o Amazoniji). On je samo oportunistički kreten koji želi podršku francuskog poljoprivrednog lobija", naveo je ministar Abraham Vajntraub, misleći verovatno na Makronov stav o trgovinskom sporazumu EU i južnoameričkog trgovinskog bloka Merkosur.

Vajntraub je upotrebio portugalsku reč, ni blizu diplomatsku, koja pored "kretena" može da znači i "prevarant", ali i neke psovke.

"Francuska je zemlja ekstrema. Stvorila je ljude poput Dekarta i Paskala, ali i dobrovoljce SS divizije 'Karlo Veliki'", napisao je brazilski ministar.

On je u nizu tvitova naveo i da su Francuzi "izabrali predsednika bez karaktera", kao i da "treba napadati kretena Makrona".

Bolsonarov sin Eduardo, savezni poslanik i mogući novi ambasador Brazila u SAD, u petak je podelio snimak nasilnih demonstracija francuskih "žutih prsluka" uz poruku "Makron je idiot".

Situacija u Amazoniji je dolila ulje na vatru francusko-brazilskih odnosa, napetih otkako je Bolsonaro, ekstremni desničar, došao na vlast u Brazilu.

On je krajem jula izazvao diplomatski sukob kada je otkazao sastanak sa šefom francuske diplomatije Žan-Ivom le Drijanom, koji se nalazio u poseti Braziliji.

Bolsonaro je tada na Fejsbuku objavio prenos uživo svoje posete frizeru u vreme planiranog sastanka s francuskim ministrom. Sastanak je otkazan "zbog pitanja dnevnog reda".

Le Drijan, čija greška je po svoj prilici bio susret s brazilskim nevladinim organizacijama neprijateljskim prema Bolsonaru, ironično se izrazio o "vanrednoj situaciji s kosom".

Brazilski predsednik je prethodnih dana u vezi Amazonije optužio Makrona da ima "kolonijalistički mentalitet", dok je francuski lider svog brazilskog kolegu optužio da je "lagao" o svojim obavezama po pitanju životne sredine i klime.

Svet

strana 1 od 518 idi na stranu