"Policija tera migrante ka granici sa Hrvatskom"

Zagreb -- Načelnik Uprave za granicu hrvatskog MUP-a Zoran Ničeno izjavio je da je migrantski kamp "Vučjak" kod Bihaća namerno napravljen na samoj granici sa Hrvatskom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ Edvard Molnar
Ilustracija: EPA-EFE/ Edvard Molnar

Ničeno tvrdi i da policija Unsko-sanskog kantona tera migrante prema hrvatskoj granici, da je to potpuno očigledno iz snimaka kojima raspolažu.

Na primedbu novinara da se hrvatska policija optužuje da ilegalno vraća migrante u BiH, Ničeno je rekao da se policija već tri ili četiri godine susreće s takvim optužbama jer se u medijima plasiraju informacije da je ilegalni prelazak državne granice nešto sasvim normalno i da su migranti u stvari u pravu, te se gleda samo humanitarni aspekt problema koji jeste zabrinjavajući, prenela je Hina.

Ničeno je dodao da je hrvatska policija zabrinuta za humanitarno stanje migranata u BiH, ocenjujući da je to posledica toga što se ne štiti državna granica u BiH i da je uzrok problema na granici BiH sa Srbijom i Crnom Gorom, odnosno u nesprečavanju migrantskih ruta i ulaska migranata u BiH.

Povodom navoda da hrvatska policija koristi sredstva prisile i da je nasilna prema migrantima, Ničeno odgovara da hrvatska policija ne vraća migrante u BiH nego ih "odvraća na graničnoj liniji i sprečava njihov ulazak u Hrvatsku iz BiH".

On navodi i da je hrvatska policija istražila svaku prijavu o upotrebi sile koja se, kako je rekao, mora detaljno proučiti i analizirati. "Odgovorili smo na svaki takav upit, ali nismo naišli ni na kakve nepravilnosti", tvrdi Ničeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 518 idi na stranu