Hongkong: Policija počela i da puca, zvaničnici opravdali potez kolega

Jedan policajac pucao je iz pištolja tokom protesta u Hongkongu što je prva upotreba prave municije od kada su počela okupljanja u junu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.08.2019.

07:34

Hongkong: Policija počela i da puca, zvaničnici opravdali potez kolega
Foto: Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

Demonstranti su policiju gađali molotovljevim koktelima, a uhapšeno je 36 osoba. Kako navodi Rojters, najmlađa osoba koja je privedena ima samo 12 godina.

Jedan od policajaca je pucao iz pištolja tokom protesta, što je prvi slučaj upotrebe bojeve municije od početka protesta.

Na fotografijama se mogu videti i drugi pripadnici policije kako drže oružje upereno u demonstrante koji su ih jurili noseći šipke, prenosi BBC na srpskom jeziku.

Jučerašnji protest bio je prvi tokom kog je policija izvela na ulicu vodene topove.

Iz policije je lokalnim medijima rečeno da je pucanj bio upozorenje demonstrantima i da je nekoliko policajaca odvedeno u bolnicu.

Pozivajući se na RTHK, AP je preneo da je jedan od novinara tog servisa video policajca u uniformi kako puca u vazduh u znak upozorenja.

Demonstranti su, kako se navodi, nazivali policiju "gangsterima". Prethodno je policija upotrebila suzavac protiv demonstranata.

Honkoška policija opravdavala je to što su njeni pripadnici potezali oružje i ispaljivali hice upozorenja tokom antivladinih protesta proteklog vikenda, dok su poslanici vlasti i opozicije optuživali drugu stranu da je odgovorna za nasilje.

Pomoćnik komesara policije Mak Čin Ho rekao je da je jedan policajac pucao u vazduh dok ih je šest držalo revolvere nakon što su ih demonstranti više puta napali metalnim šipkama, dugim palicama i saobraćajnim znacma.

"Policijska u potreba sile bila je zaista neophodna i razumna", rekao je Mak na konferenciji za novinare, prenosi AP. Provladini poslanici osudili su postupke demonstranata koji su blokirali ulice, bacali Molotovljeve koktele i napadali policajce.

Prodemokratski članovi Zakonodavnog saveta su istakli da vlada i policija treba da preuzmu odgovornost, vlada zbog zakona o ekstradiciji koji je izazvao proteste, a policija zbog onoga što su nazvali selektivnom primenom zakona kojom ciljaju protivnike vlade.

Demonstracije u Hongkongu su počele u znak protesta protiv predloženog zakona o izručenju kojim bi bila omogućena ekstradicija iz Hongkonga u Kinu, a nakon što je nacrt zakona povučen okupljanja su prerasla u proteste protiv vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: