Preživeli svedok: Video sam Haradinaja kako ubija

Beograd -- Ram Jolaj, nekada prvi komšija bivšeg kosovskog premijera, izjavio je da je gledao kako Ramuš Haradinaj likvidira srpskog policajca, piše "Novosti".

Podeli
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

Jolaju su, nakon toga, Haradinajevi ljudi oteli oca i sina, a on je, kaže, morao da pobegne sa Kosova i Metohije.

Posle zločina OVK nad Srbima od 24. marta 1998. godine, komandir policijske stanice u Rzniću Miodrag Otović je, sa još jednim kolegom, došao da uhapsi Haradinaja, koji je izleteo iz kuće, pucao na policajce i ubio Otovića.

Jolaj u izjavi za "Večernje novosti" navodi da su on i njegova porodica sve videli i da je zbog toga počeo njihov progon. "Video sam Otovića kako pada, bio sam udaljen pedesetak metara. Ramuš je potom pobegao", ispričao je Jolaj.

Ramin otac Binak Jolaj i sin Muharem su oteti, kao i njegov drugi sin, koji je uspeo da pobegne. "Tražili su ga, kao i mene, da nas odvedu, ali smo se skrivali mesec dana po šumama, a onda se dokopali Berana. Tamo sam se predao veri i kao derviš tražio mir i oproštaj za zločince, brinući o snahi i šestoro dece sina Muharema. U Glođane i na Kosmet nikad nisam smeo da se vratim", ispričao je Jolaj.

On je još pre 15 godina ispričao svoju priču reporteru "Novosti" u Beranama, a zatim i svedočio i u Haškom tribunalu.

Bio je jedan od retkih svedoka koji je posredstvom video-linka, pre 12 godina, izneo konkretne dokaze protiv Ramuša Haradinaja, dok su ostali svedoci pobijeni, piše list.

Ram Jolaj nikada nije saznao sudbinu svog oca i sina, ali prema pouzdanim izvorima, oni su odvedeni u logor u Piskotama kod Đakovice, gde su prošle godine u masovnoj grobnici "Bunker" pronađeni posmrtni ostaci pedesetak Srba.

Među njima je i petočlana porodica Šutaković iz Đakovice - Nedeljko, njegova supruga Dara i sinovi Radoman, Aleksandar i Đorđe.

Rade se analize ostalih posmrtnih ostataka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 114 idi na stranu