Uskoro rešenje G7 za požare u Amazoniji

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da se lideri zemalja Grupe 7 pripremaju da izdaju zajedničko rešenje o ogromnim požarima u Amazoniji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP
Tanjug/Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP

Makron kaže da lideri pokušavaju da osmisle sporazum kroz koji će utvrditi tehničke i finansijske mehanizme kako bi se popravila šteta nastala od požara, prenosi AP.

Zbog okasnele reakcije brazilske vlade na požare, Makron je zapretio da će obustaviti trgovinski sporazum sa Brazilom i drugim južnoameričkim zemljama.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da se slaže da je Amazonija veoma bitna, ali se protivi obustavi trgovinskog ugovora.

Nemačka i druge zemlje razgovaraće sa Brazilom o pošumljavanju Amazonije kada požari tamo budu ugašeni, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

"Naravno, to je brazilska teritorija, ali ovde su u pitanju prašume i to je zaista globalno pitanje, ugrožena su pluća cele naše Zemlje, zato moramo da nađemo zajednička rešenja", istakla je Merkel.

Na samitu G7 u Bijaricu Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron razgovarali su sa predsednikom Čilea, a nemačka kancelarka je navela da nude "svu moguću logističku i drugu pomoć", koju će organizovati EU.

Merkel je dodala i da brazilski predsednik Žair Bolsonaro ulaže "značajne snage" u borbu protiv požara.

Uz podršku vojnih aviona, brazilski vojnici su počeli da se raspoređuju po prašumama Amazonije u borbi protiv požara koji pogađaju taj region rekordnim intenzitetom. Odluka o angažovanju vojske usledila je nakon mnogobrojnih kritika na račun brazilskog predsednika Bolsonara i načina na koji se poneo prema krizi.

On je u petak doneo dekret o angažovanju vojske u gašenju požara, poručivši da je posvećen zaštiti regiona Amazona. Uprkos zabrinutosti međunarodne zajednice, Bolsonaro je novinarima rekao da se situacija vraća u normalu.

Rekao je i da "razgovara sa svima" o tom problemu, uključujući predsednika SAD Trampa, španskog premijera Pedra Sančeza i nekoliko lidera Latinske Amerike.

strana 1 od 518 idi na stranu