Makron će preneti poruku Iranu u ime svih?

Vođe zemalja G7 dogovorile su se da dozvole francuskom predsedniku Emanuelu Makronu da uputi poruku Iranu u njihovo ime.

Izvor: B92

Nedelja, 25.08.2019.

15:16

Makron će preneti poruku Iranu u ime svih?
EPA-EFE/LUDOVIC MARIN/POOL

Kako je danas navelo francusko predsedništvo Makron će razgovarati sa iranskim vlastima na osnovu dogovora postignutih sinoć na neformalnoj večeri sa predsednikom SAD Donaldom Trampom i drugim vođama zemalja učesnica samita Grupe sedam u Bijaricu, u Francuskoj.

Nisu dati detalji o tome kakvu će poruku Makron preneti, ali francusko predsedništvo je navelo da je cilj da se spreči da Iran dobije nuklearno oružje i izbegne dalja eskalacija tenzija na Bliskom Istoku.

Francuska je predsedavajuća Grupe sedam ove godine i domaćin je ovogodišnjeg samita.

Makron već nekoliko meseci predvodi pokušaje da se spase nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015. godine koji se raspada od kada je Tramp iz njega povukao Ameriku.

Francuski predsednik se sastao sa iranskim ministrom spoljnih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom u petak pre odlaska na samit u Bijaricu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: