Hongkong: Demonstranti rušili "pametne" svetiljke, policija ponovo upotrebila suzavac VIDEO

Hongkong -- Desetine hiljada ljudi su na ulicama Hongkonga nastavili proteste po veoma jakoj kiši.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ Roman Pilipey
EPA-EFE/ Roman Pilipey

U pokušaju da razbije proteste, policija Hongkonga ponovo je ispalila suzavac na demonstrante, javlja Rojters.

AP navodi da su demonstranti oborili "pametnu" uličnu svetiljku za koju smatraju da je služila za kineski nadzor i prepoznavanje lica.

Tokom najnovijeg protesta, demonstranti su električnom testerom isekli svetiljku pri dnu, dok su je drugi vukli obmotanim konopcima. Demonstranti su klicali kada je svetiljka pala.

Velika grupa demonstranata marširala je danas ulicama grada tražeći uklanjanje "pametnih" lampi u distriktu Kovlun, plašeći se da one sadrže haj-tek kamere i softvere za prepoznavanje lica koje kineske vlasti koriste za nadzor.

Honkoške vlasti tvrde da "pametne" svetiljke sakupljaju samo podatke o saobraćaju, vremenu i kvalitetu vazduha.

EPA-EFE/ Jerome Favre
EPA-EFE/ Jerome Favre

Protesti u Hongkongu, koji su jedan od najvećih izazova za kineskog predsednika Si Đinpinga od kada je došao na vlast 2012. godine, počeli su u junu zbog protivljenja zakonu o ekstradiciji koji omogućava da se osumnjičenima sudi u Kini, a gde, kako smatraju demonstranti, oni ne bi imali pravično suđenje.

Zakon je u međuvremnu suspendovan, a protesti su prerasli u širu borbu za demokratiju u toj bivšoj britanskoj koloniji koja je 1997. godine vraćena pod kineski suverenitet.

strana 1 od 518 idi na stranu