Tramp demantuje Predsedništvo Francuske: Ja o tome nisam razgovarao

Predsednik SAD Donald Tramp demantovao je saopštenje francuskog Predsedništva.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 25.08.2019.

13:19

Tramp demantuje Predsedništvo Francuske: Ja o tome nisam razgovarao
EPA-EFE/ Chris Kleponis

Predsedništvo je saopštilo da su države G7 dozvolile predsedniku Francuske Emanuelu Makronu da u ime grupe pošalje poruku Iranu.

"Ja o tome nisam razgovarao", rekao je Tramp, prenosi AP.

Iz Predsedništva je ranije poručeno da se grupa dogovorila da Makron Iranu pošalje poruku i održi sastanke sa iranskim zvaničnicima.

Detalji poruke nisu objavljeni, ali je rečeno da je cilj sprečavanje Irana da dođe do nuklearnog naoružanja i dalje destabilizacije Bliskog istoka.

On je time osporio domaćina samita francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je ranije izjavio za televiziju LCI da su ga partneri u G7 zadužili sa zajedničkom porukom o iranskom pitanju, preneo je Frans pres.

Makron je precizirao kasnije da nije dobio zvanični mandat da u ime vođa G7 prenese poruku Iranu, ali je rekao da će moći da razmatra to pitganje u kontekstu onoga što su se dogovorili za vreme sinoćnje večere, prenosi AP.

Makron je opisao večeru kao "neformalnu raspravu, slobodnu, intenzivnu i veoma dugu", koja se odnosila posebno na požare u Amazonu, ukrajinsku krizu i Rusiju.

On je rekao da je Tramp predsednik "prve svetske sile" koji mora da brani interese svojih glasača i da je vrlo jasno izneo svoje stavove o Iranu i drugim temama.

Makron već nekoliko meseci predvodi pokušaje da se spase nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015. godine koji se raspada od kada je Tramp iz njega povukao Ameriku.

Tramp je rekao danas za vreme bilateralnog sastanka sa japanskim premijerom Šinzom Abeom da on ne sprečava bilo kog lidera da razgovara sa Iranom, ukazujući na nedavne Abeove kontakte.

"Ako hoće da razgovaraju, mogu da razgovaraju", rekao je Tramp.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: