"Moguće da ćemo pozvati Rusiju da se ponovo pridruži G7"

Donald Tramp je rekao da je "moguće" da će pozvati Rusiju da se ponovo pridruži godišnjem skupu industrijski najrazvijenijih zemalja iduće godine.

Izvor: Beta/AP

Nedelja, 25.08.2019.

10:45

Foto: EPA-EFE/DYLAN MARTINEZ/POOL

U izjavama za vreme radnog doručka sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom na margini skupa G7 u Bijaricu, u Francuskoj, Tramp je rekao da razmatra da uputi poziv ruskom predsedniku Vladimiru Putinu kada on bude domaćin samita.

Rusija je bila članica grupe koja se tada zvala Grupa osam, ali je većina drugih zemalja izbacila 2014. zbog Ukrajine.

Evropske zemlje insistiraju na tome da Rusija prvo treba da sprovede mirovne sporazume iz Minska pre nego što joj se dozvoli da ponovo bude član ove grupe. Tramp nije rekao pod kojim kriterijumima bi ponovo pozvao Rusiju da učestvuje na godišnjim samitima.

Tramp je u Tviter poruci jutros osporio izveštaje da je suočen sa napetim prijemom od svetskih vođa na samitu u Francuskoj.

"Vođe se jako dobro slažu", napisao je Tramp u Tviter poruci.

Druge vođe, uključujući i britanskog premijera Borisa Džonsona pokušavaju da ubede Trampa da odustane od trgovinskog rata sa Kinom i drugim zemljama, jer smatraju da to doprinosi slabljenju svetske privrede, prenosi AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: